Daniel Sestrajcic, riksdagsman för Vänsterpartiet, döms till böter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Arkivbild.
Daniel Sestrajcic, riksdagsman för Vänsterpartiet, döms till böter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Arkivbild.

Riksdagsman Daniel Sestrajcic (V), som dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten, har partiets fortsatta förtroende och kan sitta kvar i riksdagen. Men det som hänt är inte bra för partiet, enligt gruppledaren.

– Det är klart att om vi sitter i en församling och stiftar lag och inte följer den själva så kan det uppfattas som väldigt konstigt. Vi tycker att riksdagsledamöter ska följa lagen, säger Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby till TT.

Sestrajcic anslöt den 8 oktober förra året till en protestaktion utanför Migrationsverket i Malmö. Där hade statslösa palestinier slagit upp ett tältläger för att få sina ärenden prövade och nu skulle polisen riva tälten. Malmö tingsrätt har kommit fram till att han deltog i en folksamling som störde allmänordning och att han inte lydde polisernas uppmaning att bege sig därifrån.

Döms till böter

Sestrajcic har nekat. Han hävdar att han aldrig blev uppmanad att lämna platsen, men domstolen anser att uppgifterna från de polismän som hörts i rätten är trovärdiga och tillförlitliga. Han döms till 50 dagsböter à 500 kronor.

Mia Sydow Mölleby pekar på att det finns en gradskillnad mellan olika brott och att ohörsamhet, som Sestrajcic nu döms för, inte är lika allvarligt som våld mot tjänsteman, som han inledningsvis också var misstänkt för.

Domen överklagas

Domen kommer att överklagas, säger Daniel Sestrajcic till TT.

– Jag är ganska stolt över att jag har gjort det som jag tycker att medborgare ska göra, också riksdagsledamöter, och det är att protestera mot orättfärdiga beslut och göra det på ett fredligt sätt. Det tycker jag är rätt, riktigt och rimligt.

De tre polismännens ord vägde tyngre än hans i domstolen, konstaterar han, men ifrågasätter att de efter lång tid kan ha så detaljerade minnesbilder av ett rörigt och utdraget förlopp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset