Den 21-åriga kvinnan ställde sig upp i ett flygplan för att förhindra en utvisning till Afghanistan. Nu åtalas hon för brott mot luftfartslagen.

Flygplanet skulle den 23 juli åka till Istanbul i Turkiet från Landvetters flygplats utanför Göteborg.

Men den 21-åriga kvinnan vägrade att sätta sig ner trots kabinpersonalens order. Kvinnan ville stoppa en utvisning av en man i 50-årsåldern till Afghanistan och planet kunde inte lyfta.

– Det står alldeles klart att objektivt sett finns det ett brott som är begånget, har åklagare James von Reis tidigare sagt.

”Inte åtlydit vad befälhavaren bestämt”

Egentligen var kvinnans plan att hindra utvisningen av en man i 25-årsåldern. Ombord fick hon höra att han inte var där, men att en annan var på väg att utvisas och beslutade sig för att ändå göra aktionen. Mannen var tidigare dömd i Sverige, men utvisades enligt polisen inte på grund av domen, skrev DN.

På fredagen åtalades kvinnan vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen.

”Enligt stämningsansökan har den åtalade kvinnan som passagerare inte åtlydit vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord och vägrat att sätta sig trots upprepade anmaningar”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Under aktionen på flygplanet sände kvinnan live på sin Facebooksida och i klippet konfronterades hon av medpassagerare och flygpersonal. Kvinnan och mannen i 50-årsåldern fördes sedan av planet.

Har nekar till brott

Händelsen har både hyllats och kritiserats.

Kvinnan har erkänt de faktiska omständigheterna men nekar till brott. Hon hänvisar till att det var ett moraliskt agerande och pekade på situationen i Afghanistan. Kvinnan har också sagt att planet inte var i luften.

Om kvinnan döms kan hon få böter eller fängelse i högst sex månader.

LÄS MER: Kvinna stoppade utvisning på planet – misstänks för brott

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset