I bilderna i förundersökningen finns bland annat bilder på hur stor brandrisken är och på kvinnan grill.
I bilderna i förundersökningen finns bland annat bilder på hur stor brandrisken är och på kvinnan grill.

Kvinnan grillade mat till sig och sin familj i en park – mitt under eldningsförbudet. Nu åtalas hon och riskerar 1 500 kronor i böter.

Att bli åtalad för att man har grillat hör inte till vanligheterna. Men i spåren av torkan och de eldningsförbud som finns i hela landet riskerar nu personer som brutit mot förbuden att få böter.

En av dem är en 32-årig kvinna som grillade med sin familj på tisdagskvällen i Sjöparken i Alvesta kommun i Småland.

Polisen larmades om grillningen. Dagen innan hade Länsstyrelsen i Kronobergs län fattat beslut om ett eldningsförbud, som innebar att endast grillning på den egna tomten var tillåten.

LÄS MER: Tre män ”skulle bara grilla klart” – polisen fick släcka med hink

– Grillen var en modell större, en sådan som man kan fälla upp. Det kan ha varit korv eller kött de grillade, säger polisen Emir Bajric som var på plats och även lett förundersökningen.

”Visste verkligen inte att det är eldningsförbud”

Kvinnan är nu en av de första som åtalas för att ha grillat olovligen under torkan, och hon misstänks för brott mot lagen om skydd mot olyckor.

Grillen som familjen använde. Foto: Polisen.

Kvinnan har i förhör berättat att familjerna suttit i parken i ungefär en timme och att hon inte var medveten om eldningsförbudet.

– Jag visste inte att det var något eldningsförbud. Hade jag vetat det så hade jag inte grillat, jag är rädd om mina barn. Jag följer inte med i nyhetsrapportering så jag visste verkligen inte att det är eldningsförbud, har kvinnan sagt i förhör.

”Få liknande fall”

Åklagaren Kristin Rydenståhl yrkar nu på att kvinnan ska få dagsböter på totalt 1 500 kronor för grillningen. Men åklagaren hade svårt att hitta liknande fall att förhålla sig till.

– Det är ett minimistraff för dagsböter. Det finns inte mycket domstolspraxis att gå efter med liknande fall, säger hon.

Hade man kunnat tänka sig ett högre straff med tanke på vilka problem som kan uppstå om en brand sprider sig efter grillning? 

– Det är möjligt. Ibland kan man snegla på andra straffbestämmelser och vad de ger för värde. Bland annat har vi allmänfarlig vårdslöshet, om man handskas vårdslöst med eld. Men i de fallen är det också dagsböter och det brukar inte vara några högre dagsböter där heller, säger Kristin Rydenståhl.

Den 32-åriga grillaren nekar till brott.

LÄS MER: Kvinna tillrättavisade grillare – fick höra att hon var dum i huvudet 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset