Många kräver att kvinnan ska gripas och åtalas.
Många kräver att kvinnan ska gripas och åtalas.

En video på en kvinna som bär en kort kjol och magtröja i Saudiarabien har väckt starka reaktioner. Nu utreder saudisk polis henne för att ha brutit mot lagen, skriver Buzzfeed.

I helgen lade en kvinna från Saudiarabien upp en video på Snapshat där hon promenerar genom ett historiskt fort i Ushayqir, som ligger i den konservativa Najid-regionen.. På sig har hon en kort kjol och en topp.

Mindre än ett dygn efter att kvinnan postade klippet twittrade den saudiska ”moralpolisen”, som ska se till att religösa lagar följs i landet, att man har startat en utredning mot kvinnan, enligt Buzzfeed. Saudisk lag kräver nämligen att kvinnor ska ha på sig en abaya, ett löst sittande plagg som täcker kroppen, när de visar sig i offentliga rum.

LÄS MER: Saudiarabien lanserar kommitté för flickor – med bara män på scen

Videon har väckt starka reaktioner på sociala medier. Vissa kräver att kvinnan ska gripas och åtalas. Andra hyllar henne. Många poängterar också det faktum att Ivanka och Melania Trump hade på sig liknande kläder under den amerikanska presidenten Donald Trumps besök i landet.

”Jag ser ingen skillnad på de här två bilderna: 1) När Trumps dotter är på tv stöttar vi kvinnors rättigheter. 2) Men ingen bryr sig om den saudiska kvinnan för hon är är inte på tv, och de vill att hon grips”, skriver en användare på Twitter.

I april valdes Saudiarabien in i FN:s kvinnokommission, vilket fick stark kritik från många håll. Nu har frågan återigen fått liv i sociala medier.

”Vi lever på 2000-talet och en kvinna har på sig en kjol i Saudiarabien och det är ett brott. Ändå är dessa barbarer med i FN:s kvinnokommission?”, skriver en användare på Twitter.

LÄS MER: Statsvetaren: Därför är bilden på kvinnliga politiker i slöja missvisande

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Saudiarabien