I Sverige är abort olagligt efter 21 veckor och sex dagar.
I Sverige är abort olagligt efter 21 veckor och sex dagar.

En felbedömning ledde till att en kvinna fick abortera så sent som i vecka 30. Gynekologmottagningen och Karolinska sjukhuset polisanmäler nu sig själva.

Kvinnan hade besökt en gynekologmottagning i Stockholm och önskade få göra en abort. Där träffade hon en specialistläkare som utförde bland annat en ultraljudsundersökning. Enligt läkarens bedömning var fostret 12 veckor och sex dagar gammalt, rapporterar TV4 Nyheter.

LÄS MER: Studie: Fler aborter i länder med restriktiva lagar

Framkom efter aborten

Kvinnan skickades vidare till Karolinska sjukhuset där hon fick göra en sen medicinsk abort, alltså då man med hjälp av piller stöter ut fostret. Det var först senare det framkom att fostret var i vecka 30.

– Det är helt oförklarligt, säger Catharina Lyckeborg, verksamhetschef vid Ultragyn vid Odenplan till TV4, angående hur läkaren kan ha gjort den här felbedömningen.

Karolinska ska själva inte kontrollerat journalerna från gynekologmottagningen, där det bland annat ska ha stått måtten på fostrets huvud, som då indikerade att det var äldre än 12 veckor.

LÄS MER: 6 saker alla borde veta om aborter

Anmält sig själva

I Sverige är abort olagligt efter 21 veckor och sex dagar. Därför har både Ultragyn och Karolinska anmält sig själva enligt Lex Maria. Karolinska har även polisanmält sig själva.

Läkaren som skrev remissen har fått sluta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om abort