Kvinnan vägde 92 kilo när hon kom till boendet i somras. Nu äger hon runt 140 kilo.
Kvinnan vägde 92 kilo när hon kom till boendet i somras. Nu äger hon runt 140 kilo.

21-åringen placerades på ett LSS-boende i Malmö i somras. Sedan dess har hon gått upp nästan 50 kilo. ”Hon håller på att ta sitt eget liv genom att äta ihjäl sig”, säger hennes mamma till Sydsvenskan.

Kvinnan föddes med en kromosomavvikelse – Prader Willis syndrom – vilket bland annat innebär att hon har ”omåttlig aptit”, skriver Sydsvenskan.

När den 154 centimeter långa kvinnan kom till boendet i somras vägde hon 92 kilo. Nu äger hon runt 140 kilo.

– Personer med den här diagnosen saknar förmåga att känna mättnadskänsla. De är hungriga 24 timmar om dygnet. Min dotter kan inte styra detta, det är ett fruktansvärt handikapp, berättar hennes mamma för Sydsvenskan.

►LÄS MER: De söp ihjäl sig i bastun efter julfesten

Trots hennes syndrom har 21-åringen placerats på ett boende tillsammans med äldre och dementa. Hon ska även ha haft näst intill fri tillgång till mat och godis. Kvinna ska vid ett tillfälle ha handfängslats och lyfts ut ur boendet av sju poliser och skjutsats till psykakuten. Där ska hon ha blivit inlagd över natten och sedan ha skjutsats tillbaka till boendet där hon fortsatt att hetsäta.

Kvinnans mamma har nu anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).Boendet gjorde en lex Sarah-anmälan till IVO i januari.

– Det är en hälsorisk med så stor viktökning. Vi har inte så mycket kunskaper om detta ännu. Och det kan uttryckas som en brist i kompetens hos oss, säger Susanne Jordal, avdelningschef för LSS-bostäder, till tidningen.

►LÄS MER: Sanne, 29, var nära att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna

Ett LSS-boende är en insats enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) som innebär en bostad som är anpassad för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa