Polisen misstänkte penninghäleri och inledde en förundersökning som lades ned efter en månad eftersom de inte kunde spåra ägaren. 
Polisen misstänkte penninghäleri och inledde en förundersökning som lades ned efter en månad eftersom de inte kunde spåra ägaren. 

En kvinna hittade 85 000 kronor i kontanter i ett soprum och lämnade in dem till polisen. Nu får hon tillbaka dem.

En januaridag för 2013 hittade en kvinna 85 000 kronor i en sopsäck i ett grovsoprum i Skärholmen i Stockholm. Kort därpå lämnade hon in pengarna till polisen, rapporterar Mitt i.

Polisen misstänkte penninghäleri och inledde en förundersökning som lades ned efter en månad eftersom de inte kunde spåra ägaren. Polisen ansåg dock inte att pengarna skulle återgå till kvinnan trots att lagen om hittegods säger att den som hittat godset ska få tillbaka det om inte ägaren hittas efter tre månader.

– Jag vet inte hur de tänkte, men de visste väl inte riktigt hur de skulle hantera det och tyckte väl det var konstigt att hon skulle få pengarna bara för att hon hittat dem. Men jag vet inte, säger kvinnans advokat Patric Lindblom till Mitt i.

LÄS MER: Komikern hittade väskan med 228 000 kronor: "Det är sånt som händer på film"

Kvinnan gjorde en anmälan till Justitieombudsmannen (JO), och har nu två och ett halvt år senare fått rätt till pengarna.

– Hon blev jätteglad, det tog ju ett par år innan hon fick dem, säger Patric Lindbom.

Han menar att hennes fall är unikt.

– I JO:s beslut säger polisen själva att de aldrig har haft något liknande fall. Jag har heller aldrig varit ombud för något liknande. Sen är det klart att det finns folk som hittar pengar och ¬lämnar in dem till polisen, det händer ju.

LÄS MER: Nioårig pojke hittade kreditkort på gatan – gick på shoppingrunda

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset