Här står taxibilen instängd på gården. Bilden tagen av polis.
Här står taxibilen instängd på gården. Bilden tagen av polis.

En 57-årig kvinna i Strömsunds kommun dömdes på torsdagen för djurplågeri och olaga frihetsberövande efter att hon stängt in en taxichaufför på sin gård och släppt ut sin vanvårdade hund mot henne.

Polisen

Hundarna lämnades själva under en vecka utan tillräckligt med mat och vatten, och när polisen kom till platsen var det fullt av avföring på golvet.

I april förra året blev polisen beordrad av länskommunikationscentralen att kontrollera tillståndet på två hundar som enligt uppgift från ägaren var själva i huset medan hon befann sig utomlands.

En av polismännen som beordrades till platsen skriver i förundersökningen att han möttes av en tomt som var inhägnad av stängsel. Genom fönstren till huset såg han två skällande hundar och avföring på golvet. Enligt kvinnans granne hade hon åkt till Georgien för att köpa ytterligare en hund, trots att hon sedan i mars har hundförbud i Sverige, och även i Norge sedan hon dömdes för djurplågeri 2010.

Polisen bestämde sig för att omhänderta hundarna, men kunde endast få med sig den ena då den andra var för aggressiv, trots att den fått lugnande medel.

När kvinnan återvände till Sverige tog hon en taxi från flygplatsen på Frösön till Östersund, men när de kom fram kunde kvinnan inte betala för resan. I stället lämnade hon bilen och stängde igen grinden ut från gården. Sedan gick hon till huset och släppte ut den aggresiva hunden som polisen inte hade fått med sig, och även den nyinköpta som var med i bilen.

”Jag var helt övertygad om att jag var inlåst och hundarna var av och till utanför,” sade chauffören under förhöret.

”Jag upplevde det som en skräckfilm.”

Kvinnan satt kvar i bilen och väntade i ungefär 30 minuter innan polis anlände till platsen.

Kvinnan döms nu vid Östersunds tingsrätt till villkorlig dom och 120 dagsböter på totalt 15 600 kronor. Dessutom ska hon betala 7 009 kronor i skadestånd till taxibolaget.

LÄS MER: Teresa sminkar sin apa – kallas djurplågare

LÄS MER: Djurens rätt: Sätt stopp för djurplågeriet – förbjud pälsindustrin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset