Cerebrospinalvätska, eller hjärn-ryggmärgsvätska, droppade ut kvinnans näsa.
Cerebrospinalvätska, eller hjärn-ryggmärgsvätska, droppade ut kvinnans näsa.

Den hejdlösa snuvan forsade som en öppen kran och läkarna stod hjälplösa. Efter två år stod det dock klart att det var något helt annat än snor som låg bakom problemen.

Kendra Jackson från Nebraska, USA, hade under ett par år plågats av en väldigt långdragen snuva. En förkylning eller allergi trodde både hon och läkarna. Men inga mediciner hjälpte och snuvan blev bara värre. Till slut rann upp till en halvliter vätska ur näsan – varje dag. 

– Det var som ett vattenfall, beskriver hon själv för CNN.

– Hon kunde vakna upp en morgon efter att ha sovit upprätt i en stol, med tröjan helt dyngsur av vätska, säger läkaren Christie Barnes, som senare opererade Kendra Jackson.

LÄS MER: Skallskador ökar risken för demens efter 30 år

Snart kom de fram till en möjlig orsak till snuvan. Två och ett halvt år innan näsan började rinna hade Kendra Jackson nämligen varit med om en bilolycka. Hon fick genomgå en undersökning på University of Nebraska Medical Center som visade att hon hade ett hål i skallbenet ner mot näsan. Vätskan som rann ur näsan var cerebrospinalvätska – hjärn-ryggmärgsvätska. Enligt Christie Barnes är den här delen av skallbenet extremt tunt.

– Den är tunnare än ett potatischips. Det här är det vanligaste stället för hjärn-ryggmärgsvätska att läcka på, säger hon till CNN.

LÄS MER: Man levde med kula i hjärnan i 82 år

Nu är det en månad sedan Kendra Jackson opererats för sin läckande hjärna. Hon berättar att hon mår fantastiskt och att näsdroppandet har slutat. Nu vill hon informera andra om vad som kan hända efter allvarliga olyckor som involverar huvudskador.

– Om du känner en väldigt salt smak och något som rinner bak i strupen, så är det förmodligen något annat än allergier. Gå till en läkare, säger Kendra Jackson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om medicin Hälsa