Efter att kvinnan anmälde en man för våldtäkt tog omgivningen avstånd från henne.
Efter att kvinnan anmälde en man för våldtäkt tog omgivningen avstånd från henne.

Kvinnan ville hyra en lägenhet men våldtogs istället. Nu har domen mot mannen kommit, samtidigt som hennes omgivning tagit avstånd – från henne. ”Hon lever i en kultur även här i Sverige som gör att hon på något sätt är en fallen kvinna”, säger åklagaren.

I början av året ville kvinnan hyra en lägenhet i Sigtuna kommun av en 27-årig man. Efter att han hade skickat ett opassande sms till henne, var hon inte längre intresserad. Då mannen hävdade att hon ändå var skyldig henne pengar, träffades de i lägenheten i mitten av april.

Han ska då ha våldtagit henne, vilket Metro tidigare har berättat om, och nu har domen kommit. Mannen döms för våldtäkt till fängelse i två år och tre månader.

Åklagaren: Väldigt sorgligt

Under rättegången berättade kvinnan att hennes vänner tagit avstånd från henne och att hennes exmake lagt skulden på henne. Dessutom berättade hon att människor pratade illa om henne – ”kolla på kvinnan som varit hos den där mannen”.

– Det som slog mig under förhandlingen var att målsägandens hela värld har ramlat ner över henne. Oavsett om domen nu kommit och rätten säger att han är skyldig till det här, så lever hon i en kultur även här i Sverige som gör att hon på något sätt är en fallen kvinna. Det är väldigt sorgligt, säger åklagare Jenny Karlsson.

LÄS MER: Pappa frias för ”hederstvång” – dödshoten inte tydliga nog

Åklagaren berättar vidare att hennes bedömning är att kvinnan lever i en hederskontext.

Rätten trodde på kvinnans berättelse som var ”lång, klar och detaljerad”. Dessutom stödde dokumenterade skador hennes berättelse.

Mannen ville förhandla med offret

Mannen gick med på att han hade haft sexuell kontakt med kvinnan, men nekade till brott och påstod att det var kvinnan som tagit initiativet. Men rätten avfärdar det, och pekar bland annat på att han inifrån häktet försökte få hjälp av sin far att skaffa ett falskt alibi. Och att ”förhandla” med offret.

I en hiss på häktet upptäcktes ett skrivet meddelande på en lapp.

– Det kunde kopplas till mannen och tanken var nog att det skulle ges till en annan intagen som skulle lämna vidare till mannens pappa.

Vad ville han ”förhandla” om?

– Det vet vi inte. Jag ställde en hel del frågor kring det under förhandlingen, och på något sätt menade han att det var synd om honom för att han satt inspärrad, och att han var tvungen att få hjälp med olika saker, säger Jenny Karlsson.

LÄS MER: Pappa friades för ”hederstvång” – kritiserad dom överklagas

– Det är inte ett brott i sig att smuggla ut ett brev på det sättet. Däremot är det något som kanske ligger en till last då det brott man misstänks för ska bedömas – att det inte gör att ens trovärdighet ökar.

Metro har sökt kvinnans målsägandebiträde och mannens advokat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset