Kvinnan dumpades bunden i en stor säck i skogen. Hon fick bland annat förfrysningsskador.
Kvinnan dumpades bunden i en stor säck i skogen. Hon fick bland annat förfrysningsskador.

Kvinnan lade ut en soffa till försäljning på nätet. Ett par svarade på annonsen, rånade kvinnan och kidnappade henne med hjälp av en stor säck. Efter några timmar dumpades hon i skogen i kylan, enligt åtalet. Nu har ett par åtalats för bland annat mordförsök.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, lade ut en annons på nätet för att sälja sin soffa men hamnade i en mardröm då ett par kontaktade henne.

– De har planerat att råna någon och sökt potentiella rånoffer, och så småningom hamnat hos den här målsäganden, säger åklagare Lucas Eriksson.

Kvinnan blev hotad med ett pistolliknande föremål, fick händer och fötter bundna med buntband och lindades in i silvertejp. Hon fick även bomullstussar instoppade i näsan och paret försökte även att få henne att svälja narkotika, enligt åtalet.

– De stjäl grejer från henne, pressar henne på bankkort och uppgifter, och packar ner henne i en så kallad big bag-säck. De bär ner henne till en bil där de håller henne frihetsberövad, och pressar henne på fler kortuppgifter, säger Lucas Eriksson.

LÄS MER: Misstänkt kidnappare lyckades rymma från sjukhus – ”Väldigt olyckligt”

Överfallet ska ha genomförts i kvinnans bostad i Stockholmstrakten en sen eftermiddag i början av februari. Kvinnan ska ha hållits i bilen under flera timmar innan hon tidigt följande morgon dumpades i skogen i Norrtälje kommun.

– Hon dumpades på en enslig skogsväg och blev liggande i big bag-säcken utan ytterkläder, säger Lukas Eriksson.

Vid tidpunkten var det runt åtta minusgrader ute, enligt åtalet. Efter en stund lyckades kvinnan ta sig loss och gick från platsen barfota i snön innan hon kunde påkalla hjälp. Kvinnan fick förfrysningsskador på fötterna och svåra smärtor, enligt åtalet. Vidare går att läsa att förfarandet mot kvinnan ”varit särskilt hänsynslöst och rått”.

LÄS MER: Hårda straff för kidnappning

Paret – där både mannen och kvinnan är i 20-årsåldern – greps några dagar efter överfallet. De har nu åtalats för människorov, mordförsök och rån, och rättegången ska hållas till veckan.

Om eventuellt straff, säger Lucas Eriksson:

– De riskerar någonstans mellan åtta och tio års fängelse – det beror vad tingsrätten finner styrkt.

Advokat Carl Söderlund försvarar kvinnan.

– Hon bestrider gärningen och förnekar ansvar för brott, säger han.

Metro har sökt mannens advokat. Mannen nekar till brott, men har gått med på vissa omständigheter, enligt åklagaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott