Journalisten Nick Näslund blev illa berörd av stämningen bland åskådarna.
Journalisten Nick Näslund blev illa berörd av stämningen bland åskådarna.

Kvinnan klättrade upp på taket till Komvux lokaler och hotade med att hoppa. En bil med ungdomar rullade förbi, vevade ner rutan och skrek: ”Hoppa!”

Händelsen utspelade sig i Kalmar i mars i år. Journalisten Nick Näslund var på plats för att bevaka räddningspådraget för P4 Kalmar.

– Det är obehagligt. Man blir beklämd, bedrövad och dyster, säger han till Metro.

Några veckor senare, i april, klättrade kvinnan upp i en elstolpe vid järnvägsstationen. En liknande hätsk stämning uppstod.

– En man pratade högt i mobiltelefonen och sa: ”Skjut fanskapet – då trillar hon ner”. Någon annan i folkmassan höll med, säger Nick Näslund.

Det är bara exempel på kommentarer som fälldes under räddningspådraget, berättar Nick Näslund. Han hörde mycket mer.

Lyckligtvis kunde polisens förhandlare vinna kvinnans förtroende efter sex timmar och hon kom ner. Men folkets kommentarer och den upprymda stämningen satte spår hos Nick Näslund. I en välspridd krönika på P4 Kalmars sajt har han beskrivit sina upplevelser från de två tillfällena.

”Den olyckliga kvinnan räddades – men de som skulle vara hennes medmänniskor, och stämningen i samhället, verkar fortfarande vara i akut behov av hjälp”, skriver han bland annat.

►LÄS MER: Låt oss rädda liv ifred – ingen i nöd vill ha en fotoblixt i ansiktet

– Som reporter snappar man upp en hel del som inte följer med in i den vanliga nyhetsrapporteringen, det är väldigt känsligt med självmordsförsök. Nu kände jag att det var viktigt att ta med det som inte kom fram också, de här kommentarerna och den här stämningen som är lite svår att ta på, säger Nick Näslund.

Efter krönikan har han fått många reaktioner. Flera som jobbar inom räddningstjänsten har velat dela med sig av sina erfarenheter från olycksplatser.

– Till exempel hur folk beter sig vid olyckor, när folk stannar och tar bilder väldigt nära. Vi i media lever ju på att folk tar bilder, men det måste göras med respekt, säger Nick Näslund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset