Janet Reno, USA:s första kvinnliga justitieminister, har avlidit. Arkivbild.
Janet Reno, USA:s första kvinnliga justitieminister, har avlidit. Arkivbild.

Mindre än ett dygn innan amerikanerna kan komma att välja sin första kvinnliga president kom beskedet att en kvinnlig politisk pionjär avlidit i USA.Janet Reno, landets första kvinnliga justitieminister, blev 78 år.

Renos guddotter Gabrielle D'Alemberte berättar att Reno avled i sviterna av Parkinsons sjukdom under måndagen i Miami, Florida.

Janet Reno utsågs till att leda justitiedepartementet efter att hon nominerats av nuvarande demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons make Bill, som då var USA:s president.

Under perioden i regeringen, 1993–200, gjorde sig Reno känd för sin frispråkighet, och bara veckor efter det att hon tillträtt gav den nybakade justitieministern grönt ljus till att FBI fick storma den religiösa Davidsektens högkvarter i Waco, Texas. 80 människor dog när sekthögkvarteret brann ned.

Renos självständiga hållning i kombination med en rak och något burdus framtoning retade ofta gallfeber på en del av Bill Clintons medarbetare i Vita huset. Hon avfärdade alltid klagomål om att hon var svår att samarbeta och att hon tillsatte alltför många specialåklagare med samma besked: hennes beslut grundade sig på lagen och inget annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset