Det våras för den håriga armhålan. Åtminstone tycks den få allt större uppmärksamhet i kändisvärlden.

Gregory Pace/BEI/REX

Jemima Kirkes håriga armhåla, fotad under CFDA Fashion Awards i New York den 1 juni.

Kändisar som Madonna, Miley Cyrus och Lena Dunham har alla utmanat uppfattningen om att kvinnlig skönhet kommer med rakade armhålor.

För en vecka sedan var "Girls"-skådisen Jemima Kirke nästa kvinna till rakning att skapa rubriker, vilket bland annat Mashable skrivit om. Efter att hon fotograferats på den röda mattan under CFDA Fashion Awards i förra veckan iklädd en knallröd klänning och med hår under armarna haglade hån och äcklade kommentarer över henne.

Hennes svar på tal kom med en bild på skådespelaren Sofia Loren på Twitter.

Och just nu deltar flera kinesiska kvinnor i en tävling på nätet där de visar upp sina orakade armhålor. Målet är att utmana vad man menar är en i Kina växande tro på att kvinnor måste ha hårlösa armhålor för att vara attraktiva.

– Män har större frihet när det gäller vad gör med sina kroppar. Jag säger bara att om vissa människor inte vill raka sig bör resten av oss inte tänka att deras hår under armarna är motbjudande, ohygieniskt, ohövligt eller inte tillräckligt feminint, säger Xiao Meili, kvinnan bakom tävlingen i Kina, till The New York Times.

För en månad sedan lade sångerskan Miley Cyrus upp en bild på Instagram där man skymtade både pubishår och rödfärgat hår under armarna. Och den 22 maj meddelade Lena Dunham, även det på Instagram, att en av hennes mål för sommaren är att spara ur håret under armarna.

#PANK #dirtyhippie

Ett foto publicerat av Miley Cyrus (@mileycyrus)

I ett senare inlägg kommenterade hon även Jemimas framträdande på röda mattan i New York:

"Bitch har ärligt talat skrytit om hennes armhålehår i månader så jag är väldigt glad att internet gav henne den uppmärksamhet hon ville ha den här veckan."

Även i Sverige har håriga armhålor debatterats. För några år sedan blev det ramaskri när kameran filmade över publikhavet i Melodifestivalen och en kvinna med orakade armhålor syntes i bild. På Twitter pågick diskussionen under hashtaggen #hairriot. 2014 gjorde komikern Nour El Rafai samma sak – men möttes då av hyllningar. 

– Det växer där, det är varken fel eller rätt, sa hon då.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset