Elever på Älghultsskolan i Uppvidinge kommun strejkar i protest mot att den nya rektorn omplacerat kvinnliga lärare som jobbat på skolan i flera år. Han nekar dock till påståendet och menar att beslutet beror på övertalighet.

Lars Pehrson / SvD / TT Nyhetsbyrån

Eleverna på Älghultsskolan i Kronobergs län stannade hemma från skolan i protest mot omplacering av lärare.

P4 Kronoberg rapporterade under torsdagen om en elevstrejk i protest mot att flera lärare, vilka eleverna menar är de bästa, har blivit omplacerade.

En stor del i skolvägran beror på att samtliga lärare som nu erbjudits omplacering är kvinnor. Och strejken blev elevernas sista utväg då de upplevde att ingen lyssnade på dem.

– Han har tagit bort de bästa lärarna och tagit in nya och vi har lagt märke till att han bara tagit bort kvinnliga lärare och satt in män, han är emot kvinnor, han sparkar bara dem och tar in män, så vi sprider det till hela skolan och så strejkar alla från lektionerna, säger eleverna till P4 Kronoberg.

Charlotte Johansson på Lärarförbundet säger att hon förstår elevernas oro.

– Det här är anställda som jobbat där 20 år och givetvis skapar det en oro.

När Metro når rektor Armend Aliu säger han att lärarna har erbjudits en tjänst inom respektive ämnesområden på en annan skola, och att det hela beror på övertalighet. 

– Jag är nytillträdd rektor på den här skolan från och med första januari och nu jobbar jag med tjänsterna inför nästa termin och jag har märkt att det finns en övertalighet bland min personal. Eftersom det är övertalighet på min skola kollade jag med min chef, förvaltningschefen, om lärarnas kompetens behövdes på en annan skola i kommunen. Och det som händer är att den personal med rätt kompetens som är övertaliga erbjuds en liknande tjänst på en annan skola där behovet finns.

Elevernas bild delar han över huvud taget inte.

– Det råkar ju vara två kvinnor, men det är kompetensen vi tittar på och absolut inte kön eller någonting annat. Jag kan inte ha personer på skolan som jag inte har arbetsuppgifter till.

Han säger att uppgifterna om att fyra personer omplacerats inte stämmer. Två av dem ska frivilligt ha sökt sig till en annan skola innan de gick ut med informationen.

P4 Kronobergs reporter har även pratat med föräldrar till eleverna som säger att de är många som stöder ungdomarna.

– Jag tycker det är kaos, det har varit mycket med skolan de senaste månaderna och det har eskalerat, eleverna mår inte bra, det blir dålig stämning och lärarna är ledsna och uppgivna.

Armend Aliu är dock säker på att situationen kommer att lösa sig. 

– Det är beklagligt, det är inget jag vill och det är självklart inget bra.

– Jag har rådgjort med min chef och vi har kommit överens om att vi ska skicka ett informationsbrev till föräldrarna och tala om för dem hur det är och förvaltningen tänker.

På P4 Kronobergs hemsida kan du höra längre intervjuer med de inblandade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset