Kapten Czarena Hashim, officer Dk Nadiah Pg Khashiem och officer Sariana Nordin.
Kapten Czarena Hashim, officer Dk Nadiah Pg Khashiem och officer Sariana Nordin.

Czarena Hashim, Dk Nadiah Pg Khashiem och Sariana Nordin från Brunei har skrivit historia. De är det första helt kvinnliga teamet piloter som landat ett plan för flygbolaget Royal Brunei Airlines, skriver the Telegraph.

Det var ett plan av typen Boeing 787 Dreamliner från Brunei till Jeddah som markerade händelsen. Och att kvinnorna flög till ett land där de inte ens är välkomna att köra bil gjorde bara omständigheten ännu större, rapporterar The Telegraph.

Jeddah, destinationen där kvinnorna landade det första plan de flög ihop, ligger i Saudiarabien – ett land som inte tillåter kvinnor att köra bil. Hade de satt sig bakom ratten när de landat fanns risken att bli gripen, men ingen av dem hade ens planer på det ändå.

– Vi hade just flugit ett stort plan i 10 timmar, vem orkar tänka på att köra bil till hotellet då?, säger kapten Hashim till The Telegraph.

►LÄS MER:  Tjejer släpps inte in i byggyrken

Czarena Hashim, Dk Nadiah Pg Khashiem och Sariana Nordin gjorde sin första flygtur ihop för närmare två månader sedan, och det tog inte lång tid innan historien fick fart på sociala medier. Över en natt gick de från att ha uppnått sina egna drömmar till att få brev från unga kvinnor som skrev att piloterna var hjältinnor och stora inspirationskällor. De själva är så klart mycket stolta, både över sina yrken och över att kunna inspirera.

– Det handlar om att kunna visa den yngre generationen kvinnor att de kan uppnå vad de drömmer om.

►LÄS MER:  48 sexistiska saker som kvinnor tvingas höra – men män slipper

För de kvinnliga piloterna är det viktigt att kvinnor generellt får ta mer plats i mansdominerade yrken. Men när det kommer till stolthet över att ha lyckats i ”en mans värld” så är de inte riktigt lika klara. De förklarar att det inte handlar om att motbevisa det andra könet, utan enbart om att kunna bevisa hur bra man är för sig själv.

– Var och en har osäkerhet i sig, oavsett om du är kvinna eller man. För ligger det i att kunna bevisa för mig själv att jag klarar av det som gör mig stolt, säger Czarena Hasim.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset