Självklart ska vi fortsätta diskutera och belysa de verkliga problemen och orättvisorna som finns, skriver Martin Hysén.
Självklart ska vi fortsätta diskutera och belysa de verkliga problemen och orättvisorna som finns, skriver Martin Hysén.

"Om vi nu måste ha en dag för att kunna belysa problem, kanske det är dags att ta ytterligare ett kliv framåt och skapa en jämställdhetsdag i stället", skriver Martin Hysén.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

8:e mars och internationella kvinnodagen är här. I dag ”gratulerar” vi våra fruar och flickvänner. Många uppmärksammar kvinnorna med blommor och choklad och vi gör det där lilla extra för att de ska må bra på sin dag.

Jag kan nästan satsa min nästa lön på att vi i dag också kommer få se någon feminist kasta sig in i bästa sändningstid på SVT för att förklara vilka svin vi män är. Det faktum att internationella kvinnodagen i Sverige i dag mer liknar en temadag som fettisdagen, än en kampdag, vågar man knappt yttra sig om.

LÄS MER: Debatt: Kära vita feminister, det är dags att ni ser fler än er själva

 Jag och många andra är fullt medvetna om de orättvisor som finns gentemot kvinnor i världen. Vi vet att det existerar problem bara för att man är född med ett specifikt kön. Vi vet att 70 procent av de som lever i fattigdom i världen i dag är kvinnor. Vi vet att man könsstympar och utsätter dem för andra förtryck. För dessa kvinnor är tillvaron en fortfarande pågående kamp där den internationella kvinnodagen har en stor betydelse. Men att Sverige, världens fjärde mest jämställda land, skall ställa sig och förklara hur dåligt kvinnor har det, vilket förtryck de dagligen utsätts för, kan ju bara tolkas som ett hån mot de verkliga offren i denna viktiga kamp. 

 I det här landet stannar pappor hemma mer med sina barn än på de flesta andra platser på jorden. Fler kvinnor är politiker, chefer, sitter i styrelser och så vidare. Även om det inte är jämnt skägg ännu så är det på god väg. Ändå gapar svenska feminister så högt om orättvisor och förtryck från det så kallade patriarkatet att man skulle kunna tro att de inte ens har rösträtt. De skriker om hur män objektifierar kvinnor och om hur mycket av det onda i samhället som är männens fel.

LÄS MER: Experten slår hål på 8 myter om feminism

Problemet som jag ser det är att många kvinnor tycks vilja ha det bästa från två världar. Det är väldigt få som ser sitt eget ansvar i helheten. Ett ganska lysande exempel var när en bekant skulle besiktiga bilen. Alla visste att den inte skulle gå igenom men genom att spela flörtig och knäppa upp urringningen lite så lyckades hon få bilen godkänd. I den situationen passar det tydligen att använda sin charm och sina medfödda ”rabattkuponger” för att få det man vill. Samtidigt kan samma tjej säga att det är tragiskt hur män i dagens samhälle kan ha sådan konstig och skev kvinnosyn.

 Självklart ska vi fortsätta diskutera och belysa de verkliga problemen och orättvisorna som finns. Jag kommer varje dag påminna mina barn om hur man ska behandla kvinnor och försöka få deras generation att bli mer jämställda gentemot varandra än vår är i dag. Men jag tycker vi lika gärna kan stryka internationella kvinnodagen, för det känns bara som en sämre repris på alla hjärtans dag. Blommor, choklad och det där lilla extra ger jag gärna min fru oavsett dag. Om vi nu måste ha en dag för att kunna belysa problem, kanske det är dags att ta ytterligare ett kliv framåt och skapa en jämställdhetsdag i stället.

Om debattören

• Ålder. 36 år.

• Yrke. Snickare.

• Bor. Kungsbacka utanför Göteborg.

LÄS MER: Debatt: Att kalla sig feminist är att veta sitt värde

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset