Lina Thomsgård är tillförordnad chef för Stockholms kvinnohistoriska museum.
Lina Thomsgård är tillförordnad chef för Stockholms kvinnohistoriska museum.

Flera stora kulturaktörer går ihop för att lansera Stockholms kvinnohistoriska museum. Syftet är att utbilda människor i kvinnans roll i samhället. ”Det råder ett underskott på berättelser och kunskap om vad kvinnor haft för sig i historien”, säger Lina Thomsgård till SR.

I dag lanseras Stockholms kvinnohistoriska museum, som ska sprida kunskap om kvinnans roll i samhället. Museet har ingen enskild lokal, utan kan upplevas runt om i staden.

– Halva mänsklighetens historia kan omöjligt rymmas inom fyra väggar. Den finns ju överallt och borde upplevas så också. Genom att den får genomsyra stan hoppas vi att den kan engagera nya målgrupper som kanske inte söker sig till ett museum, säger tf chef Lina Thomsgård till SR.

Bakom det ideella projektet står ett antal kulturaktörer, så som: Nordiska museet, Statens historiska museer, Stockholms Stadsmuseum, Centrum för Näringslivshistoria med flera.

LÄS MER: Resor: Här är fem museer som är roligare än Louvren

Syftet med att museet inte är bundna till en specifik plats är att ta museets verksamhet ut till folket, snarare än tvärtom, skriver SR.

– Vi ska kunna följa sidenväverskornas vardag på Södermalm i mitten av 1800-talet. Rent konkret ska man få gå in i sådana här specifika berättelser och får vi berätta med djup, bredd och på lite finurliga vis.

Lina Thomsgård säger att de genom museet kommer att fylla ett tydligt hål i historieberättandet. De ska göra det tydligt vart historien börjar och slutar, menar hon.

– Det råder ett underskott på berättelser och kunskap om vad kvinnor haft för sig i historien. Kvinnors roll i samhällsbygget. Det är något vi vill råda bot på, säger Lina Thomsgård till SR.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Museum kvinnor