Kvinnojourers ordförande rasar efter mord Här hittades kvinnan på fredagsmorgonen.
Kvinnojourers ordförande rasar efter mord Här hittades kvinnan på fredagsmorgonen.

Kvinnan hade sökt om kontaktförbud mot mannen - men fick nej. I fredags mördades hon. "Jag förstår inte varför man inte tar kvinnors rädsla på allvar", rasar ordföranden för Roks.

En kvinna i 45-årsåldern sköts ihjäl på en parkeringsplats i Göteborg på fredagsmorgonen. Under dagen stod det klart att hon nyligen sökt om kontaktförbud mot mannen, men nekades. Intrång i mannens integritet vägde enligt åklagaren tyngre än kvinnans rädsla för mannen. 

– Det är inte första gången det här händer. Jag förstår inte varför man inte tar kvinnors rädsla på allvar, säger Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejRoks. 

"Skälen för kontaktförbud uppväger inte det intrång eller men i övrigt som förbudet innebär för den mot vilken förbudet avses gälla". skrev åklagaren i beslutet, enligt Aftonbladet. 

– Det är väldigt oroväckande att vi åter får se det här. En kvinna söker inte om kontaktförbud för att hon tycker att det är roligt. Polis och åklagare måste ta henne på allvar, säger Angela Beausang. 

Hade kvinnan levt i dag då?
– Det är jag inte säker på. Mannen måste bryta mot kontaktförbudet många gånger  för att polisen ska göra något åt det. 

Att en man är hotfull ska enligt Angela Beausang räcka för ett kontaktsförbud. Det bör också räcka för att överväga om mannen ska gripas. 

Om någon bryter mot kontaktförbudet ska personen tvingas gå med fotboja. Men det är inte tillräckligt bra, enligt Angela Beausang.

– Då ska det bli så bra så. Men mannen måste överträtt kontaktförbuden många gånger för att få fotboja, säger hon. 

– Har mannen brutit mot kontaktförbudet måste det hända något direkt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset