Nöjesguidens omslag med Joy M'Batha.
Nöjesguidens omslag med Joy M'Batha.

Kvinnor fotograferas ovanifrån och män står i bredbenta maktpositioner på fotografier. Tidningsomslag får ofta kritik för könsstereotypa bilder, men nu gör Nöjesguiden om och rätt, enligt fotoexperten och genusvetaren Tomas "Genusfotografen" Gunnarsson.

Daniel Stigefelt
Det är en bra rubrik också, säger Genusfotografen.
Privat
Tomas Gunnarsson är känd som Genusfotografen och är genusvetare, journalist och bloggare.

Nöjesguidens bilder av artisten Joy M'Batha får tummen upp av Genusfotografen på Twitter.

Tomas Gunnarsson är känd som Genusfotografen och är genusvetare, journalist och bloggare. Nästa vecka ska han hjälpa Henrik Schyffert att skapa en genusmedveten underklädeskampanj i SVT:s "Alla är fotografer".

Enligt honom är det viktigt hur män och kvinnor fotograferas eftersom det förmedlar budskap om hur vi förväntas vara och kan skapa begränsningar för människor. 

​Vad är det som är så bra med de här bilderna?

– Det märks verkligen att fotografen har tänkt genus. För det första är det inte fotograferat i en studio utan i en slags maktmiljö. Hon är fotad nerifrån. Sitter med benen brett isär, tar plats. Stencool blick. Det bryter verkligen många konventioner.

Kläderna går i rosa och det finns bilder på Joy M'Batha i både kostym och i en klänning.

– Det är inte så att man rättat sig efter en manlig norm, säger Tomas Gunnarsson.

Enligt Nöjesguiden är det Joy M'Batha själv som valt kläderna.

Brukar Nöjesguiden vara bra på det här?

– Jag granskade Nöjesguidens omslag på deras egen begäran 2012 och då såg det inte så bra ut. Då var det "mugshots" på männen och helkropp för kvinnorna. Men sedan dess har det blivit bättre, med fler "powershots" av kvinnor.

Har du sett andra goda exempel i svenska medier på sistone?

​​ – Ja, Veckans affärer hade en kvinna som var fotograferad i en riktig miljö. Det var ett porträtt. Hon log inte, såg bara väldigt smart ut. Den var inte så retuscherad heller.

Enligt Gunnarsson fotograferas kvinnor oftast i studiomiljöer, "i vakuum", medan män fotograferas i sina sammanhang.

Ett annat positivt exempel som Gunnarsson lyfter fram är den feministiska tidskriften Bang som gör "covers" på andra tidningar, först ut tidningen Mama med bild av en muslimsk kvinna med barn.

– Det var ett jävligt snyggt normkritiskt omslag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset