Eva Jeppsson började med kriminalitet i tonåren. Själv har hon haft tur med jobb och  bemötande, men kvinnorna hon möter i tjänsten som verksamhetschef på Kris har inte haft  samma tur. – De kvinnorna blir inte väl bemötta av samhället, säger hon.
Eva Jeppsson började med kriminalitet i tonåren. Själv har hon haft tur med jobb och  bemötande, men kvinnorna hon möter i tjänsten som verksamhetschef på Kris har inte haft  samma tur. – De kvinnorna blir inte väl bemötta av samhället, säger hon.

Kriminella kvinnor blir utfrysta socialt och har svårare att träffa en partner. Ny svensk studie. Professor: ”Kriminalitet ger inga pluspoäng för kvinnor”.

Kriminella kvinnor får betala ett väsentligt högre pris för sin kriminalitet än män, visar en ny studie. Männen lyckas i betydligt större utsträckning än kvinnorna att både etablera sig på arbetsmarknaden och leva i stabila familje-relationer. 
– Män kan till och med förstärka sin maskulinitet genom att begå brott, medan kriminaliteten inte ger några pluspoäng för kvinnor, säger kriminologiprofessorn Felipe Estrada vid Stockholms universitet, som gjort studien. 
 
I studien har man följt och kartlagt ett antal kvinnor och män i Stockholms län fram till att de fyllde 48 år. Det som kännetecknade de kvinnliga brottslingarna var att de haft mycket svåra uppväxtförhållanden.
Detta, tillsammans med narkotikamissbruk, var det som de flesta kvinnliga brottslingar hade gemensamt. 
– Kvinnor som lever kriminella liv är ofta ännu mer utsatta än männen och behöver särskild hjälp för att ta sig ur detta, inte minst när det finns tydliga kopplingar till missbruk, säger Felipe Estrada och menar att exempelvis särskilt inriktade insatser från vården behövs för att nå och hjälpa dessa kvinnor. 

”Kvinnorna blir inte väl bemötta”

Eva Jeppsson började sin kriminella bana i tonåren och drogs in i missbruk redan som tolvåring. I dag är hon verksamhetschef på Kris i Trelleborg.
– Jag växte upp på institutioner och fick väldigt mycket stryk som barn. Det kom tillbaka senare i livet, de flesta straff jag fått ta har varit för misshandel och narkotikabrott, säger Eva Jeppsson.
 
Hon dömdes till fängelse en gång och det var i samband med detta straff hon lyckades lämna kriminaliteten bakom sig.
– Tiden efter att jag muckat var tuff, men jag lyckades få ett jobb rätt omgående. Jag tycker inte att jag har blivit bemött negativt när jag berättat om min kriminalitet, för mig har det varit tvärtom.
 
Men de kvinnor som Eva Jeppsson möter i sitt jobb som är inne i ett aktivt missbruk och kriminalitet upplever det inte fullt lika positivt.
– De kvinnorna blir inte väl bemötta av samhället, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset