Nu får kvinnor i Saudiarabien köra bil.
Nu får kvinnor i Saudiarabien köra bil.

Efter en lång kamp får nu kvinnor i Saudiarabien, för första gången på 30 år, köra bil. Direkt efter att lagen trädde i kraft firade kvinnorna med att ta sig ut på vägarna, skriver bland annat Svt.

Det var i september förra året som kung Salman tog det nya beslutet, som enligt Reuters ses som en del av ett antal reformer som drivits av kungens son, kronprins Mohammed bin Salman. Syftet med reformerna ska vara att att förvandla Saudiarabiens ekonomi till världens främsta oljeproducent och öppna upp landets instängda samhälle.

LÄS MER: Saudiarabien avsaltar i ”bikini-området”

Nu har lagen trätt i kraft, och kvinnor runt om Saudiarabien var inte sena med att fira –bakom ratten.

– Det känns konstigt, jag är så glad! Jag är så stolt över att göra det här nu, säger Majdooleen al-Atee, 23, som körde genom huvudstaden Riyadh för första gången i natt, skriver Svt.

En annan kvinna som Reuters talat med firade med att köra till jobbet.

– Det här är vår rätt och äntligen tog vi den. Det är bara en tidsfråga innan samhället accepterar detta i allmänhet, säger Samira al-Ghamdi, en 47-årig psykolog från Jeddah, till Reuters.

Steg mot öppnare samhälle

Upphävandet av förbudet, som i flera år drog internationell fördömelse och jämförelser med talibanernas styre i Afghanistan, välkomnades av västvärlden, där den nya lagen ses som bevis på en ny progressiv trend i Saudiarabien.

Men då lagen trädde i kraft under natten mot söndagen är antalet kvinnliga förare i Saudiarabien fortfarande lågt. Många kvinnor med utländsk körlicens har just påbörjat processen med göra licensen giltig i landet. Många andra kvinnor har också börjat ta körlektioner och till år 2020 förväntas så många som tre miljoner kvinnor i Saudiarabien köra bil.

LÄS MER: Här är 5 saker kvinnor fortfarande inte kan göra i Saudiarabien

Tackar kungen

Den saudiske miljardären och investeraren Prins Alwaleed bin Talal, har enligt Reuters varit en tidig förespråkare av att kvinnor nu får köra bil i landet. Han twittrade en video som visar när hans dotter kör bil.

– Saudiarabien har just äntrat 2000-talet. Tack kung Salman för den goda gärningen, säger han i videon till sitt barnbarn som sitter i baksätet.

LÄS MER: Kvinnor får gå på fotboll i Saudiarabien

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset