Donald Trump ser ut att bli USA:s president.
Donald Trump ser ut att bli USA:s president.

I skrivande stund ser Donald Trump ut att bli USA:s nästa president. Data visar att avgörande för vinsten var ett oväntat starkt stöd bland kvinnor och latinos, grupper som få trodde Trump skulle vinna.

I skrivande stund ser USA:s nästa president ut att heta Donald Trump. Det är ett resultat få kunde förutse. 

I den vallokalsundersökning som genomförts av CNN går det att se det starka stöd Trump faktiskt har. Trots ett språkbruk som många menar skulle få Trump att stöta bort kvinnor och latinos var Donald Trumps stöd bland dessa grupper oväntat starkt.

► LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president

 

Trump vann 42 procent av kvinnorna, 37 procent av de mellan 18 och 29 år samt 29 procent av USA:s latinos. Detta går att jämföra med republiknanen Mitt Romneys resultat 2012, där han vann 27 procent av USA:s latinos och 44 procent av USA:s kvinnor. 

Trump var också starkare bland svarta väljare än vad Romney var. Romney vann 6 procent av USA:s afro-amerikaner jämfört med Trump som enligt vallokalsundersökningar vann 8 procent av afro-amerikaners röster. 

I motsats till vad många experter förutsett verkar det alltså som att Trump, trots sitt ofta kontroversiella språkbruk, inte påverkas nämnvärt av detta. 

► LÄS MER: USA:s nästa president ser ut att heta Donald Trump

 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset