Therese Lindblad, 22, och hennes mamma Malou Lindblad, 57, har bara sina profilbilder på Facebook. – jag känner att jag inte vill dela med mig av så mycket. Man vet ju inte vem som ser bilderna eller vad de används till, säger Malou. "Jag har bara bilden på mig själv för att mina vänner ska veta att jag är jag.
Therese Lindblad, 22, och hennes mamma Malou Lindblad, 57, har bara sina profilbilder på Facebook. – jag känner att jag inte vill dela med mig av så mycket. Man vet ju inte vem som ser bilderna eller vad de används till, säger Malou. "Jag har bara bilden på mig själv för att mina vänner ska veta att jag är jag.

Kvinnor lägger ut fem gånger så många bilder på Facebook som män. "Forskare: sorgligt att så många söker bekräftelse genom utseendet."

Sättet att umgås förändras men stereotyperna består. Det har ett forskarlag vid universitetet i Buffalo konstaterat i en färsk studie. Undersökningen, där 311 högskolestudenter svarade på frågor om självkänsla och beteende på nätet, visar att fler kvinnor än män använder Facebook för att trigga sin egen självkänsla.

– De lägger ut fem gånger så mycket bilder, har större nätverk och lägger mer tid på sociala medier, säger Michael Stefanone, som är medförfattare till studien.

De kvinnor i studien som hade hade svaga familjeband och få nära vänner tenderade att lämna ut sig mer på Facebook. De läde mer tid på att redigera sin profil, hade fler "vänner" och publicerade fler bilder på nätverket.

Michael Stefanone hade hoppats på ett annat, mer jämlikt resultat när kollegorna inledde sin undersökning.

– Det är sorgligt så många unga kvinnor fortfarande 2011 blir bekräftade genom utseende – i detta fallet genom att publicera bilder på sig själva på Facebook, säger  han.

Vilken Facebooktyp är du?

Den stolta föräldern
Delar frikostigt med sig av söta barnbilder och blir lätt förorättad om ingen kommenterar barnens gullighet.
Typisk statusrad: "I dag skrev X sitt första ord – bara tre år gammal!"

Festprissen
Pudrar gärna sin sida med bilder från olika kreddiga fester och nattklubbar, ofta med partybilderna på Stureplan.se som förlaga. Vill gärna få med så många snygga människor som möjligt på bild, helst med sig själv i mitten. Går aldrig på en fest utan att deklarera det i sin statusrad. Skryter gärna om sin bakfylla efteråt.
Typisk statusrad: "Bra drag igår. Mycket mingel mellan vipborden. I dag: Pizza".

Livsnjutaren
Har en tendens att framkalla andras känsla av otillräcklighet och olycka. Postar gärna bilder från lyxbrunchen i vårsolen i goda vänners lag, eller kanske från familjens heldagsutflykt i skidspåret.
Typisk statusrad:  "Två minus och perfekt puder i offpistbacken. Livet är härligt".

Cynikern
Skriver gärna om sina egna misslyckanden och lagen om alltings jävlighet. Ofta med glimten i ögat. Kan vara en motreaktion mot alla andras glättiga utrop i statusraderna.
Typisk statusrad: "Jaha, då har man bytt tre bajsblöjor på 15 minuter. Nu: kräkattack".

Duktiga hemmafrun
Skyltar gärna  med sina långkok, surdegsbak och nya inredningsidéer. Bilderna kan föreställa de nya fondtapeter eller designermöbeln som ropades in på auktion i helgen.
Typisk statusrad: "Slängde ihop en bulgursallad med granatäpple och chevre. Lovely."

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset