Kvinnor som tigger ska erbjudas sexkurs.
Kvinnor som tigger ska erbjudas sexkurs.

En sexkurs för kvinnor som tigger i Sveriges tre största städer är planerad till nästa år. Men redan innan den har startat får kursen skarp kritik, rapporterar DN.

Stockholm, Göteborg och Malmö ansöker gemensamt om EU-pengar till projektet. Tanken är att kursen ska hållas i tvåtimmarspass ett par gånger i veckan under en månads tid. De siktar på att nå 250 kvinnor i storstäderna.

Men den planerade sexkursen får kritik från oppositionshåll.

– Den rödgrönrosa majoriteten börjar i helt fel ände, det är jätteolyckligt, säger Andrea Ström (M), vice ordförande i socialnämnden i Stockholm,  till Dagens Nyheter.

LÄS MER: EU-migrant fick hjärtinfarkt – Alejandra, 26, betalar sjukhusräkningen​

I samband med kursen är det tänkt att kommunerna ska stå för fri hälsokontroll, hygienartiklar och kondomer. Dessutom kan deltagarna få ersättning för förlorad inkomst.

– Vi reagerar väldigt starkt på att det ska utgå en ersättning. Hur stor ska den vara? Hur ska den betalas ut? På vilket sätt hjälper den de här personerna? Det väcker många frågor, säger moderaten Andrea Ström till Dagens Nyheter.

Enligt Ewa Larsson (MP), vikarierande socialborgarråd i Stockholm, finns det ett stort behov av sexuell rådgivning bland tiggande kvinnor.

– Jag har träffat på flickebarn på Sveavägen som bara är 14 år och väntar barn, säger hon till DN.

►LÄS MER: Nej, polisen har inte rätt att avvisa EU-migranter bara för att de tigger

Hon menar att det kan vara avgörande för dessa kvinnor att få ökad kunskap om exempelvis egenvård och sexuell hälsa.

– Romerna lever i stora familjer som oftast har ett manligt familjeöverhuvud. Projektet kan lyfta upp patriarkala strukturer, säger Ewa Larsson.

I ansökan till Europeiska Socialfonden frågar kommunerna om 8,7 miljoner kronor till projektet som kallas ”Bättre hälsa”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset