Sofia Lindblad, 27, från Östhammar har sökt in till veterinärutbildningen vid SLU tre gånger. Men på grund av exakt lika betyg som konkurrerande män har hon strukits från listan.
Sofia Lindblad, 27, från Östhammar har sökt in till veterinärutbildningen vid SLU tre gånger. Men på grund av exakt lika betyg som konkurrerande män har hon strukits från listan.

Kvinnor diskrimineras vid antagning till högskolan. Vid två av tre högskolor sker positiv särbehandling av män med automatik när betygen är lika.

Under tre år har närmare 8000 fall av diskriminering vid antagningen till högskolan upptäckts, 94 procent av dem är kvinnor. Det visar en rapport från stiftelsen Centrum för rättvisa.

När betygen eller högskolepoängen är lika ger två tredjedelar av de 36 granskade högskolorna automatisk förtur till sökande som tillhör det underrepresenterade könet.

Problemet bottnar i att högskolorna vill ha en jämnare könsfördelning som de senaste tio åren har varit 60 procent kvinnor och 40 procent män.

"Jag är verkligen chockad"

Sofia Lind­blad, 27, från Öst­hammar. Har sökt in till veterinär­ut­bild­ning­en vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, tre gånger. Hon kom inte in på grund av att hon är kvinna och ger nu upp.
– Det blev lite uppochnedvänt när jag fick reda på det. Känns som om jag slängt bort de senaste åren.

Elin Sahlin, 24, från Malmö sökte in till psykologprogrammet vid Lunds universitet men fick veta att hon inte kom in på grund av att hon är kvinna.
– Jag trodde det var lottning och att alla hade lika stor chans. Men som det ser ut nu har jag väldigt liten eller obefintlig chans att komma in om jag söker igen.

Johanna Forss, 22, från Stockholm sökte in på juristlinjen vid Stockholms universitet men hamnade på reservlistan för att män prioriterades.
– Man blir så besviken när man söker och man vet att man har ett visst resultat och sen få höra att man inte kom in för att de väljer killar bara för att de är killar. Trodde vi hade kommit längre än så. Sjukt dåligt. Jag är verkligen chockad.
 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset