Kvinnorna ska bland annat betala 40 000 kronor i skadestånd till mannen.
Kvinnorna ska bland annat betala 40 000 kronor i skadestånd till mannen.

Kvinnan påstod att hon blivit våldtagen av en man i 20-årsåldern – och övertalade sin kompis att vittna till hennes fördel. Nu döms de båda till villkorlig dom och dagsböter för att ha ljugit om händelseförloppet.

Mannen anklagades för att ha våldtagit en kvinna i 20-årsåldern i Härnösand. Inför ögonen på sina arbetskamrater greps han av polis i slutet av 2014.

Mannen, som även han är i 20-årsåldern, satt frihetsberövad i en månad men släpptes dagen innan rättegången. Detta efter att ett vittne erkänt att hon övertalats att ljuga till det påstådda våldtäktsoffrets fördel.

►LÄS MER: Experterna slår hål på sex myter om våldtäkter

Mannen var fortsatt misstänkt för brottet fram till att utredningen lades ned efter en dryg månad.

– Det kändes som att jag var dömd på förhand. Många såg mig som skyldig, Vänner försvann, folk undvek mig på stan och jag miste förtroendeuppdrag. Jag fick panikångestattacker och visste inte vad jag skulle säga till vänner som undrade, har mannen sagt  enligt Allehanda.

Åklagaren fattade sedan beslut om att åtala kvinnan, som fortfarande påstår att hon blivit våldtagen, för anstiftan till falsk tillvitelse och stämpling till mened. Hennes vän åtalades för falsk tillvitelse. Brott som de två kvinnorna dömdes för på onsdagen.

Straffet blir villkorlig dom och dagsböter för de båda. Dessutom ska de betala 40 000 kronor i skadestånd till den utpekade mannen.

– Det känns otroligt skönt att äntligen fått upprättelse, säger mannen enligt Allehanda.

LÄS MER: Student ljög om att hon var cancersjuk – döms till fängelse

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott