Kvinnorna som älskar Breivik
Kvinnorna som älskar Breivik

Mannen som mördade 77 personer i Oslo och på Utøya har i dag en hängiven beundrarskara. Han får upp emot hundra kärleksbrev varje dag – men vilka är kvinnorna som skriver dessa brev?

– En del vill lära sig saker av honom, andra vill rädda honom, säger Anders Breiviks advokat Geir Lippestad.

Han har sett många av de hjärt- och pussmunneprydda brev som varje dag strömmar in till Ila-fängelsets mest ökände – och utan tvekan mest populäre – fånge. Breivik svarar flitigt på breven och med tiden har han utvecklat en beundrarskara som slår de flesta andra högerextremister med hästlängder.
 
En av dessa kvinnor är 19-åriga Niina Berwick från Finland. Enligt henne själv är hon en porträttkonstnär som jobbar för homosexuellas rättigheter, och vid sidan av detta driver hon en hemsida till sin idols ära.  Nina vill absolut inte kalla sig för ett ”fjolligt tonårsfan”.
– Breivik är mest beundrad för sitt mod, säger hon till Metro.
Niina hävdar att hon har stöd från en grupp som kallar sig ”Brothers and Sisters”, där 2000 medlemmar jobbar för att sprida Breiviks manifest och anti-multikulturella budskap. Men det är inte bara hans budskap som hon beundrar:
– Jag skulle ljuga om sa att han inte är attraktiv, både snygg och intelligent, säger Niina.
 
Ett annat av Breiviks fans är bloggerskan ”Valkyrie”, en kvinnlig universitetsstudent i 20-årsåldern som förklarar massmördarens dragningskraft så här:
– Han har en härlig humor och har förmågan att muntra upp mig. När åklagaren eller psykiatrikerna försökte få honom att reagera i rätten så bara log han eller skrattade dem rakt upp i ansiktet, och det gjorde honom bara ännu mer sympatisk.

Smak för det makabra

Anders Breivik är långt ifrån den förste massmördaren som lockat till sig en stor beundrarskara. Den amerikanske seriemördaren Ricardo Ramirez, även kallad ”The Night Stalker” och den österrikiske familjemisshandlaren Josef Fritzl blev också makabra idoler som fick beundrarbrev under en lång tid. Även James Holmes, som mördade 12 personer under Batman-premiären utanför Denver i somras, blev hyllad på Twitter efteråt. Många skrev att han var söt och att hans orangea hår var fint.

Och det här är inte problemfritt.
– Beundrarnas smak för det makabra kan förstärkas när de får kontakt med likasinnade på Internet, och med massmördaren själv i brev, förklarar den engelske psykologen Gerard Bailes.

Avdokat Geir Lippestad förstår oron:
– Den här brevväxlingen kan verka osund, men yttrandefriheten gör att vi inte kan stoppa den, säger han.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset