De gamla ikonerna till vänster, de nya till höger.
De gamla ikonerna till vänster, de nya till höger.

Trots att hon älskade att arbeta på Facebook hatade företagets chefsdesigner Caitlin Winner att Facebooks ikoner alltid placerade mannen främst. Nu gör Facebook en lättare designförskjutning och placerar istället kvinnorna längst fram.

Alla Facebookanvändare känner till de anonyma profilbilderna som symboliserar ”man” och ”kvinna”. Vita silhuetter med blåa bakgrunder som också återfinns på sajten som symboler för Facebookvänner och Facebookgrupper.

► LÄS MER: Ja, Facebook donerar pengar efter katastrofen i Nepal

Av någon anledning var det alltid mannen som placerades längst fram på bilder när de båda avatarerna syntes tillsammans. På ”vänner”-symbolen och gruppsymbolen. Facebooks chefsdesigner Caitlin Winner la till och med märke till att kvinnosymbolen hade ett hack i sin vänstra sida för att manssymbolen ändå skulle stå framför.

I smyg gjorde hon om ikonerna, vilket hon skriver i ett blogginlägg på sajten Medium. Kvinnorna slapp sin ”Darth Wader”-frisyr, männen fick en mer avslappnad hållning och nu placeras kvinnorna längst fram i situationer där kvinno- och mansavatarer syns tillsammans.

Tilltaget, som hitills bara går att se via Facebooks mobiltjänster, hyllas av många som en fortsättning på Facebooks stöd till homoäktenskap efter att sådana äktenskap blev lagliga i hela USA. Samtidigt får Facebook kritik för sin policy om att alla medlemmar måste bära sin riktiga namn på sajten, någonting som får mycket kritik från till exempel transpersoner vars riktiga namn inte alltid är samma som deras juridiska.

► LÄS MER: Så blir du av med Candy crush på Facebook – för gott

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset