Inte nog med alla de kulturellt betingade orättvisorna mellan könen. En ny tysk studie, publicerad i den amerikanska tidskriften "Optic Letters", visar att kvinnors hy till råga på allt åldras i snabbare takt än mäns, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det är tack vare en ny laserbaserad teknik som forskarna har kunnat påvisa att halten av kollagen och elastin är könsrelaterad. Båda dessa ämnen finns i hudlagren och bidrar till dess elasticitet och spänst. Att halten sjunker med åldern är redan känt med med nya precisa metoder har man kunnat påvisa att halten i kvinnors hy sjunker snabbare än hos män.

Tidigare har studier
av kollagen i huden enbart kunnat utföras genom att man skär ut en bit av huden för att kunna studera den i mikroskop. Med hjälp av den nya tekniken går forskarna i stället in med ultrakorta laserstrålar i huden utan att skada det yttersta hudlagret. Kollagenet avger då ett blått sken och elastinet ett grönt, enligt nättidskriften Live Science, vilket möjliggör för forskarna att avläsa de relativa halterna av respektive ämne.

Tekniken är fortfarande på experimentstadiet, men i framtiden kan den komma att användas för att utveckla skönhetsprodukter som motverkar åldrande. Den kan också komma att användas för att analysera olika former av hudsjukdomar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset