Lena Törner och Camilla Ek Eivhammar är båda medlemmar i affärsnätverket Solna Matronas.
Lena Törner och Camilla Ek Eivhammar är båda medlemmar i affärsnätverket Solna Matronas.

"Det väller in tjejer till våra träffar", säger nätverksarrangören Lena Törner.

När nätverksarrangören Lena Törner startade sitt kvinnoaffärsnätverk Solna Matronas förra året blev hon själv förvånad över det stora intresset:
– Jag behövde göra en väntelista på kvinnor som ville vara med, utan att ens ha marknadsfört nätverket. Det är ett enormt tryck, säger hon.

Camilla Ek Eivhammar, 33, försäljningsrepresentant på Viking Line, är en av medlemmarna:
– Här kan jag vara lite mer trevlig och ödmjuk än i sammanhang med män. Då måste jag vara mer bufflig för att kunna göra affärer. Här förstår vi varandra enklare, säger hon.
– Vi kvinnor vill ofta lära känna personen först. Gillar vi varandra hittar vi ett sätt att göra affärer också.

Frågan är i vilken omfattning de kvinnliga nätverken växer åren framöver.
– Man kan ju se att kvinnor tar för sig allt mer, säger trendforskaren Peter Siljerud som i sin nya bok ”100 trender – din guide till framtiden” ger flera exempel:

• Kvinnor studerar i snitt tre år längre än män
• 64 procent av alla examina tas av kvinnor
• Företag som har kvinnor i ledarroller inom näringslivet får ökad lönsamhet.

3 fördelar med kvinnonätverk

Du slipper männen
Om du brukar uppleva att dina arbetsdagar är fulla av manliga strukturer där du får kämpa bli förstådd och komma fram med dina tankar och idéer, är det här chans att kliva ur den världen för att nätverka på villkor som passar dig bättre.

Du knyter kontakter
Chansen att träffa andra drivna personer som också gillar att nätverka, utbyta kontakter och erfarenheter är stor. Här finns möjligheter till både uppdrag och, med lite tur, vägar till nytt jobb som är mer utmanande och stimulerande än det du har nu.

Du växer som person
Många av nätverken bjuder in föreläsare inom aktuella ämnesområdet som utvecklar din kompetens och ger ny inspiration. Ofta har du möjligheten att presentera dig och berätta både vad du kan, vill bidra med och vilken hjälp du behöver just nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset