En bild från polisens rekonstruktion av händelsen i Örebro.
En bild från polisens rekonstruktion av händelsen i Örebro.

Kvinnor som dödar män bedöms mildare av domstolarna än män som dödar kvinnor, visar forskningen. I ett nyligen avgjort ärende dömdes en 34-årig kvinna till två och ett halvt års fängelse efter att ha huggit ihjäl sin man. Enligt tingsrätten hade hon uppsåt till hugget och insåg att det var livsfarligt. Däremot var hon inte likgiltig inför att han skulle dö. Hon dömdes därför inte för mord utan ”bara” för grov misshandel och vållande till annans död.

BRÅ

” Generellt så vet vi att kvinnor får mildare straff för grova våldbrott jämfört med männen,” säger Sven Granath, kriminolog och forskare vid Brottsförebyggandet rådet.

Heinz Angermayr
Domares kön spelar in

” Kvinnliga domare uppfattade en kvinnlig förövare som mer sjuk medan manliga domare uppfattade en manlig förövare som mer sjuk än en kvinnlig,” säger  Jenny Yourstone som är doktor i psykologi och arbetar inom Kriminalvården.

Kvinnans knivhugg träffade med full kraft mannens bröst och skadade hans hjärta och lever så illa så att han dog.

Örebro tingsrätt dömde nyligen kvinnan till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Jag anser att det är bevisat att hon var likgiltig inför att hennes man dog och att hon därför ska dömas för mord, säger kammaråklagare Lars Duberg som har överklagat domen till Göta hovrätt.

Händelsen inträffade den 27 juni i år i Örebro. Den 64-årige mannens vuxna dotter hörde vad som hände eftersom hon just då talade i telefon med en annan familjemedlem.
 
– Jag hörde hur de grälade och skrek på varandra. Därefter kom ett panikskrik från pappa, min lillayster började gråta och sedan hörde jag en duns långt ifrån telefonen, berättade hon i tingsrätten.
 
Grälet mellan mannen och hans 34-åriga hustru handlade om att han ansåg att hon köpte för mycket kläder. Den 34-åriga kvinnan berättade själv i förhör vad som hände när hon visade upp de kläder hon hade köpt under dagen:
 
– Då vände han sig till min dotter och klagade på att hennes mamma bara köper kläder hela tiden.
Grälet eskalerade och i ursinne kastade kvinnan en cd-spelare i golvet innan hon tog fram en grillkniv ur en kökslåda.
 
– Jag tänkte bara skära sönder kläderna, det var därför jag tog fram kniven. Jag så åt honom att jag skulle skära sönder kläderna eftersom han bara bråkade.
 
Kvinnan berättar också att hon började skära i mannens tröja. Han försökte stoppa henne genom att hålla i hennes handleder. Därefter går uppgifterna isär om vad som egentligen hände.
 
Kvinnan nekar till att det var hon som knivhögg sin man. Örebro tingsrätt konstaterar dock utifrån vittnesmål och den kriminaltekniska utredningen att det är bevisat att hon, med full kraft, högg kniven i bröstet på mannen. Tingsrätten skriver i sin dom:

”Det måste för X (kvinnan) vara uppenbart att det är livsfarligt att hugga, sticka eller stöta in en kniv i bröstet på Y (mannen) ...
X måste vid gärningstillfället ha insett att gärningen var livsfarlig och trots risken för dödsfall i sitt upprörda tillstånd ha företagit den.”

Tingsrätten anser dock att ”hela hennes livssituation” och den förtvivlan som hon uppvisade när hon fick reda på att hennes man var död tyder på att hon inte hade för avsikt att döda honom. Tingsrätten anser inte heller att hon var likgiltig inför att hennes man skulle dö – trots att hon alltså måste ha insett att hennes hugg var livsfarligt.
 
Enligt domstolen saknar kvinnan därför så kallat likgiltighetsuppsåt och kan därför inte dömas för mord.    Hon döms i stället till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död. 

”Det finns forskning som visar att män bedöms hårdare”

Forskningen visar att kvinnliga våldsbrottslingar kommer lindrigare undan än männen i domstolarna.

– Generellt så vet vi att kvinnor får mildare straff för grova våldbrott jämfört med männen. Det finns dock inga siffror för just dödligt våld, säger Sven Granath, kriminolog och forskare vid Brottsförebyggandet rådet.

– Det kan finnas sakliga skäl till detta, som att kvinnors brott inte är lika allvarliga som mäns. Men forskningen visar också att domstolarna i högre grad tenderar att söka efter förklaringar när en kvinna begår ett grovt våldsbrott och  att de många gånger ser kvinnor som offer för omständigheter som de inte själva rår över.  När det gäller dödligt våld så döms kvinnor till rättspsykiatrisk vård i större utsträckning än män.

Jenny Yourstone är doktor i psykologi och arbetar inom Kriminalvården. Hennes forskning visar på könsskillnader när det gäller val av brottsrubricering vid dödligt våld:

–  Kvinnor uppfattas generellt sett som mer psykiskt sjuka än männen. När det gäller domare hittade vi i vår studie även en effekt av bedömarens kön. Kvinnliga domare uppfattade en kvinnlig förövare som mer sjuk medan manliga domare uppfattade en manlig förövare som mer sjuk än en kvinnlig.

Skillnaden i syn återkommer också i andra studier.

– Det finns forskning som visar att män bedöms hårdare. I studier med simulerade jurybedömningar av misshandel inom familjen uppfattas mäns våld mot kvinnor mer negativt än kvinnors våld mot män.

► LÄS ÄVEN: Kvinna mördade sin make efter bråk om shopping

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset