Den ortodoxa kristenheten i Ukraina är splittrad. Arkivbild.
Den ortodoxa kristenheten i Ukraina är splittrad. Arkivbild.
Ukraina TT

En man i Ukraina hoppade från åttonde våningen och landade på en ettåring.

Pojkens tragiska död har kommit att belysa ännu en konflikt i landet – den mellan de ortodoxa kyrkorna.

Pojken, som om några månader skulle fylla två, var ute och gick med sin pappa när deras granne plötsligt hoppade från åttonde våningen i ett flerfamiljshus i staden Zaporizhia i Ukraina. Barnet hamnade under mannen och trots insatser från sjukvårdspersonal gick hans liv inte att rädda.

Men som om familjens sorg inte vore nog stötte de på problem när de ville begrava sonen. En Moskvaledd kyrka i centrala Zaporizhia vägrade att hålla i ceremonin, eftersom pojken var döpt i en kyrka som var underställd Kievpatriarkatet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Frun grät

Prästen sade att vårt barn var odöpt och att vår kyrka är oäkta. Min fru grät och kastade sig på knä framför honom, men det hjälpte inte, säger pappan Roman Polishchuk till den lokala nyhetssajten Forpost.

Efter Sovjetunionens fall splittrades den ortodoxa kristenheten i Ukraina. Numera identifierar sig de flesta invånare med någon av de tre ortodoxa kyrkor som finns i landet – varav två är underställda Moskva- respektive Kievpatriarkatet och en mindre är självstyrande.

Familjen begravde senare sin son i kyrkan där han var döpt. Prästen som nekade begravning i sin kyrka säger till Forpost att han är ledsen för familjens skull, men att han inte hade något val:

Det finns vissa gränser som jag inte kan överträda. Och Kiev-kyrkan är en bluff.

Ytterligare konflikt

Splittringen mellan kyrkorna är ytterligare en dimension i kriget i östra Ukraina, där proryska separatister strider mot den ukrainska armén. Kyrkorna ställer sig ofta på varsin sida i konflikten, även om en del av deras företrädare vill fungera som medlare i krisen.

Kyrkor som är underställda Moskvapatriarkatet finns över hela landet, men har sitt starkaste fäste i de östra delarna, enligt nyhetsbyrån Reuters. Kyrkor med koppling till Kievpatriarkatet finns i sin tur främst i centrala och västra Ukraina, där den ukrainska nationalismen är starkare.

Den ortodoxa kristenheten i Ukraina är splittrad. Arkivbild.
Den ortodoxa kristenheten i Ukraina är splittrad. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset