Hemlösa i San Francisco har sprutats ner med vatten när de ska sova. "Det var illa genomtänkt", säger kyrkan nu i ett uttalande.
Hemlösa i San Francisco har sprutats ner med vatten när de ska sova. "Det var illa genomtänkt", säger kyrkan nu i ett uttalande.

En kyrka i San Francisco har sprutat ner sovande uteliggare med vatten i två år. Nu tas systemet bort.

Saint Mary’s Cathedral i San Francisco har stora alkover som stadens hemlösa gärna sover i.

Men för två år sedan installerade kyrkan sprinklers som sprutar ner uteliggarna med vatten - och förhindrar dem från att sova där. Inga skyltar sattes upp för att varna om vattnet.

Först nu, två år senare, går kyrkan ut med en ursäkt. "Tanken var inte att köra bort de hemlösa, utan uppmuntra dem att söka sig till andra områden runt katedralen." "Vi är ledsna att avsikten med systemet missuppfattades och erkänner att metoden var illa genomtänkt." 

Vattnet sprutade i 75 sekunder ungefär en gång i halvtimmen när det blivit mörkt, skriver CBS San Francisco, som var först med att avslöja nyheten. CBS ska med egna ögon sett hur vatten dränkte hemlösa och deras tillhörigheter när de försökte sova i alkoverna.

När nyheten nu cirkluerar på sociala medier beskriver många agerandet som "inhumant" och "okristligt". 

Sprinklersystemet skulle till och med kunna vara olagligt, står det i pressmeddelandet som kyrkan gått ut med, rapporterar BBC.

När systemet sattes in för två år sedan gjordes det i säkerhetssyfte, säger kyrkan, för att motverka att avföring och sprutor hamnade i kyrkans alkover.

Sprinklersystemet som suttit i alla St. Mary's Cathedrals fyra dörröppningar ska vara borta vid slutet på dagen, skrev kyrkan i sin ursäkt i går.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset