Svenska Kyrkan måste spara pengar visar en rapport inför Kyrkomötet. Det handlar om 2,6 miljarder fram till år 2030. Arkivbild.
Svenska Kyrkan måste spara pengar visar en rapport inför Kyrkomötet. Det handlar om 2,6 miljarder fram till år 2030. Arkivbild.

Svenska kyrkan måste spara en halv miljon kronor om dagen – fram till 2030.– Ska vi i framtiden ha en handlingskraftig kyrka kan vi inte fortsätta att göra allt som vi gör nu, säger Anders Granberg, avdelningschef i kyrkokansliet.

Om två veckor sammanträder Kyrkomötet, Svenska kyrkans riksdag. Till det mötet läggs utredningen Gemensamt ansvar fram av Kyrkostyrelsen. Den handlar om den ekonomiska situationen i Svenska Kyrkan. Och rapporten är dyster läsning.

Enligt en prognos måste Kyrkan spara 2,6 miljarder kronor fram till 2030.

– Det innebär att vi måste spara 500 000 per dygn, säger Anders Granberg till TT.

Minskat medlemsantal

En av orsakerna är att medlemsantalet i kyrkan minskar. Man räknar med att till 2030 är bara omkring 45 procent av svenskarna kvar som medlemmar. För varje förlorad medlem minskar intäkter från kyrkoavgifter och kollekter. Och det kommer att påverka verksamheten.

– Det handlar om administrativa besparingar. Kyrkan genomgår nu det som många andra organisationer gjort tidigare, menar Anders Granberg. Vi försöker se till att församlingsverksamheten inte ska drabbas.

Han menar att det inte är omöjligt att lyckas. Delas besparingen upp på kyrkans 700 pastorat uppfattas summan mer överkomlig. Då rör det sig om mindre än 1 000 kronor om dagen per pastorat.

Färre administratörer

– För Svenska kyrkan är det totalt en stor summa pengar, men på pastoratsnivå tror vi att det är hanterligt, menar Anders Granberg.

Nu arbetar kyrkan med att hitta gemensamma lösningar. Till exempel genom att i större utsträckning köpa tjänster och varor tillsammans för att få ner priset och genom att se över fastighetsbeståndet. Men med stor säkerhet kommer besparingarna på sikt också att påverka antalet anställda administratörer i kyrkan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset