Svenska kyrkan är skeptisk till den sajt som ska göra det lätt att lämna kyrkan. Arkivbild.
Svenska kyrkan är skeptisk till den sajt som ska göra det lätt att lämna kyrkan. Arkivbild.

En sajt ska göra att det går snabbt att lämna Svenska Kyrkan.Men kyrkan är skeptisk och godkänner inte den underskrift som ska göras på sidan.

På den nystartade sajten ska den som vill lämna kyrkan fylla i sitt personnummer och skriva sin namnteckning i en särskild ruta. Sedan skapas, enligt informationen på sidan, en utträdesblankett från upplysningar i folkbokföringsregistret och en anmälan skickas till den berörda församlingen.

Personen bakom sajten, som vill vara anonym, säger att en testperiod under två veckor visat att många församlingar godtar den elektroniska underskriften, skriver Dagens Nyheter.

– Elektroniska anmälningar via sajten har bekräftats av vissa församlingar, medan andra vill ha in anmälningar med underskrift på papper innan de godkänns, säger personen till tidningen.

Patrik Lidin, biträdande rättschef vid Svenska Kyrkan, säger att det inte går så fort att lämna.

– Jag tror att den som har byggt den här sajten inte riktigt är medveten om vilka förutsättningar som gäller. Man får ju intrycket när man tittar på sajten att det bara är att trycka på knappen och skicka i väg och sedan har man trätt ut ur kyrkan. Men så är det inte, säger han till TT.

Enligt honom godtas inte elektroniska signaturer av säkerhetsskäl. Lidin säger att för att gå ut ur kyrkan ska människor själva komma till kyrkoherden i sin församling eller skicka in en egenhändigt undertecknad anmälan om utträde med vanlig post.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset