Lägenheter som hyrs ut kort tid via andrahandsförmedlare används ofta till bordellverksamhet enligt polisens prostitutionsgrupp. (Bilderna är tagna i ett annat sammanhang)
Lägenheter som hyrs ut kort tid via andrahandsförmedlare används ofta till bordellverksamhet enligt polisens prostitutionsgrupp. (Bilderna är tagna i ett annat sammanhang)

Lägenheter som hyrs ut via korttidskontrakt används till bordellverksamhet av kriminella ligor. En vanlig dag kan det pågå prostitution på hundratals adresser i Stockholm enligt polisen, skriver Dagens Nyheter.

Genom ett framgångsrikt arbete har polisens prostitutionsgrupp flyttat ut prostitutionen från hotellen.

Men i stället har den flyttat in hos privatpersoner som hyr ut sina lägenheter under utlandsresan via exempelvis Airbnb eller andrahandskontrakt över kort tid, skriver Dagens Nyheter. 

– Man blir mörkrädd. Jag uppskattar att det en vanlig dag i Stockholms län finns cirka 200 adresser där det pågår prostitution. Större delen av dessa platser är andrahandslägenheter, säger Simon Häggström, spanare i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp till DN. 

► LÄS MER: Så ska hotellen upptäcka sexhandel

Lägenheterna hyrs ofta ut i två-tre veckor via andrahandsförmedlare som Airbnb. Polisen uppger att de har direktkontakt med bostadsförmedlarna men de arbetar även med spaning utanför de misstänkta adresserna. Bordellverksamheten hittar de på nätet, där kvinnorna lägger ut annonser för att komma i kontakt med kunder.

Bokningar görs upp via telefon eller sms och så möter de sedan upp kunden vid en adress. 

Enligt polisen är bordellverksamheten organiserad kriminell verksamhet som har kopplingar till Östeuropa. De prositituerade kvinnorna är ofta fattiga unga kvinnor från Rumänien som skjutsas runt mellan lägenheter och kunder. 

► LÄS MER: Prostituerade Johanna: "Man står inte så högt i kurs"

Lägenhetsinnehavarna har i god tro hyrt ut sin bostad till ”ett par på semester” eller två tjejer ”på språkresa” och har inte en aning om vad som försiggår där under tiden de är borta. 

– Jag skulle önska att lägenhetsinnehavarna kunde tänka ett steg längre och intressera sig lite mer för vem som ska bo i deras lägenhet, säger Simon Häggström.

Verksamheten avslöjas ofta av grannar som börjar ana oråd. Om prostitutionsgruppen avslöjar en bordellverksamhet i en lägenhet skickar de alltid ett brev till lägenhetsinnehavaren och berättar vad som hänt. 

► LÄS MER: "John" får betalt för att ligga med prostituerade 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott