Jenny Madestam är statsvetare på Södertörns högskola.
Jenny Madestam är statsvetare på Södertörns högskola.

Antalet personer som blir försörjda av bidrag eller sociala ersättningar fortsätter minska. Förra året var siffran nere på nästan samma nivå som den var 1990. "Man kan fundera på varför inte regeringen använt det här till sin fördel", säger statsvetaren Jenny Madestam om siffrorna.

Förra året minskade antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag med 4,4 procent, vilket innebär att Sverige nu ligger på nästan samma nivå sysselsättning som år 1990.

LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag sprids på nytt – innehåller felaktiga uppgifter

Detta enligt SCB:s sammanställning över personer som försörjs med sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.

Positiva nyheter undviks

Siffrorna vittnar om ett ekonomiskt starkt Sverige där 87 procent av befolkningen i arbetsför ålder är sysselsatt. Varför har det inte lyfts upp mer i politiken?

– Den svenska ekonomin går väldigt bra, då finns det en tendens att man pratar mindre om det här. Det är ju en positiv nyhet och positiva nyheter kommer sällan högt upp på agendan för någon part, allra minst oppositionen, säger Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola.

Förra gången antalet bidragstagare var så få var år 1990, strax före antalet skulle stiga drastiskt med nästan 60 procent innan 1994. Efter det har kurvan gått nedåt.

Källa: SCB

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om sjuklön och sjukpenning

Olika typer av bidrag

Statsvetaren Jenny Madestam är förvånad över att regeringen inte använder resultatet med till sin fördel:

– Siffror visar att det går väldigt bra för Sverige rent sysselsättningsmässigt. Det är ju något väldigt positivt för socialdemokraterna som ofta kritiseras för att vara ett bidragsparti som misslyckas med att sätta människor i arbete.

Arbetslösheten är däremot den enda ersättningsformen som ökade med drygt fyra procent mellan 2017 och 2018. Den ersättning som minskade mest var sjukersättningen, som står för en tredjedel av alla som försörjs med sociala ersättningar och minskade med över sex procent under samma period.

– Om det är för att människor som borde gå på bidrag blir utförsäkrade tror jag att vi kommer se något slags upprop. Just nu är min bedömning att det inte finns någon sådan stark rörelse eller ilska som ligger och bubblar där i dag.

LÄS MER: Insändare: Den stolthet jag kände som arbetsförmedlare är borta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset