Läkaren åtalas för att ha utsatt 52 barn för olika sexövergrepp.
Läkaren åtalas för att ha utsatt 52 barn för olika sexövergrepp.

En läkare åtalas för att ha utsatt över 50 barn för olika sexuella övergrepp. Mannen har arbetat på flera sjukhus runtom i landet, och även för det digitala vårdföretaget Kry.

Nu åtalas en 29-årig läkare för omfattande sexövergrepp mot barn runtom i landet. Totalt rör det sig om 52 barn, enligt åklagarmyndigheten.

Läkaren har en inriktning mot barn-och ungdomsmedicin, och brotten – som ska ha begåtts mellan 2015 och 2017 – har i stor utsträckning begåtts i 29-åringens yrkesroll.

LÄS MER: Läkare sparkades efter att ha slickats på patienter – jobbade vidare på annan arbetsplats 

Mannen är misstänkt för att ha begått sexuella övergrepp på sina arbetsplatser i Stockholmsområdet, Jönköpings län och Västerbottens län, samt via den digitala sjukvårdstjänsten Kry där han jobbade extra och gjorde barnmedicinska bedömningar.

Filmade sexövegreppen

Åtalet omfattar bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott.

Bland annat ska mannen ha utsatt en 5-årig flicka för sexuella övergrepp vid två olika tillfällen under samma dag. Enligt åtalat är kränkningens allvar jämförlig med samlag.

LÄS MER: Läkare döms för sexofredande mot sex patienter

Läkaren ska även ha filmat flera av sexövergreppen. Via appen Kry ska han förmått en förälder att filma sin 8-åriga dotter på intima ställen, utan att undersökningen var medicinskt befogad.

I ett uttalande från ett sjukhus där mannen tidigare arbetat ser man mycket allvarligt på händelsen, och menar att såväl myndigheter, som vårdgivare, bättre måste samarbeta och skärpa rutiner kring fördjupade bakgrundskontroller:

”Gemensamt måste vi minimera risken att olämpliga personer kommer i närheten av barn, oavsett om det handlar om fysiska möten eller digitalt.”, står det bland annat i uttalandet.

Nekar till brott

”Brotten bör bedömas som grova eftersom NN visat särskild hänsynslöshet med hänsyn till dels barnets låga ålder, dels tillvägagångssättet då NN utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukat ett särskilt förtroende”, står det i ett av åtalets många punkter.

Mannen har varit häktad sedan december 2017 och nekar till brott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset