Läkaren döms för sexuellt ofredande mot sex kvinnliga patienter.
Läkaren döms för sexuellt ofredande mot sex kvinnliga patienter.

En manlig läkare döms för att vid flera tillfällen under flera år ha ofredat sina patienter sexuellt. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter. Läkaren fick sparken då övergreppen anmäldes. Han fick även sparken från sitt nya jobb då det framkom att han stod åtalad.

Förra sommaren anmälde flera patienter läkaren, verksam inom psykiatrin i Stockholmsområdet, för sexuella ofredanden. De kvinnliga patienterna har berättat att de första besöken hos läkaren oftast varit ”normala” men att han sedan gjort närmanden.

”De har exempelvis fått höra att de är vackra, att de ser unga ut och har vackra fötter och naglar”, skriver tingsrätten i sin dom.

”NN:s intresse för målsägandens fötter är något som har återkommit i princip alla målsägandens berättelser” och ”NN har också många gånger jämfört målsägandena med sin fru”, skriver rätten. I ett fall ska han ha pussat på en av kvinnornas fingrar och masserat hennes fot. ”När han hade foten mot sitt skrev gungade han med sin kropp fram och tillbaka. Hon tyckte det liknande en tonåring som försökte dölja sitt stånd”, har kvinnan berättat.

LÄS MER: Läkare ska ha sexofredat patienter

Ofredandena ska ha begåtts vid flera tillfällen mellan slutet av 2013 och förra sommaren. Rätten konstaterar att patienterna befunnit sig i en beroendeställning till läkaren och att de mått dåligt, vilket gjort dem än mer sårbara.

Läkaren har nekat till brott och även påstått att kvinnorna kan ha pratat ihop sig. Det finner dock rätten ”osannolikt”.

Nu döms läkaren till för sexuellt ofredande mot de sex kvinnorna – straffet blir villkorlig dom och dagsböter om totalt nästan 17 000 kronor. Han ska dessutom betala skadestånd om drygt 9000 kronor till varje kvinna.

Det är ännu oklart om han får behålla sin läkarlegitimation.

LÄS MER: Läkarna som tafsar, utnyttjar och drogar

Då misstankarna mot mannen uppdagades fick han sparken. Men i maj fick han en ny tjänst vid ett annat landsting. Inga nya misstankar ska ha riktats mot mannen under hans tid på den nya arbetsplatsen. Men då Metro i veckan uppmärksammade sektionschefen på att mannen stod åtalad, sparkades han igen.

”Vi har nu tagit del av stämningsansökan från juni 2017. Vi ser mycket allvarligt på den”, skrev verksamhetschefen i ett mejl till Metro. ”Läkaren kommer inte att fortsätta på sjukhuset. Hans uppdrag upphör med omedelbar verkan”, skrev hon vidare.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset