Kirurger genomförde i december i fjol en penistransplantation vid Tygerbergsjukhuset i Kapstaden. Patienten återhämtade sig rekordsnabbt och hans nya penis uppges ny fungera utan problem.
Kirurger genomförde i december i fjol en penistransplantation vid Tygerbergsjukhuset i Kapstaden. Patienten återhämtade sig rekordsnabbt och hans nya penis uppges ny fungera utan problem.

I december genomförde ett läkarteam i Kapstaden i Sydafrika världens första lyckade penistransplantation. Nu häpnas de över patientens snabba återhämtning.

– Vårt mål var att han skulle vara fullt fungerande vid två år och vi är mycket förvånade över hans snabba återhämtning, säger André van der Merwe, chef för Stellenbosch Universitets avdelning för urologi, som även var den som ledde arbetet med penistransplantationen.

Patienten var 18 år då han tvingades amputera sin penis efter komplikationer vid en misslyckad omskärelseritual. Den 11 december i fjol, tre år efter ingreppet, genomfördes den nio timmar långa marahtonoperationen vid Tygerbergsjukhuset i staden Bellville i Kapstaden, Sydafrika.

Nytt läkemedel gör krokiga penisar raka

Enligt uppgift var det andra gången man genomförde denna typ av operation. Det var också första gången i historien som ett framgångsrikt och långsiktigt resultat uppnåddes.

Nu beskrivs det som en revolutionerande operation.

Professor Frank Graewe, chef för avdelningen för rekonstruktiv plastikkirurgi är en av de mycket nöja läkarna:

– Det är ett massivt genombrott. Vi har bevisat att det kan göras. Vi kan ge någon ett organ som är lika bra som det som han hade. Det var ett privilegium att vara en del av denna första lyckade penistransplantationen i världen, säger han i ett pressmeddelande som publicerades på Stellenbosch Universitets hemsida.

Mannen har nu återhämtat sig och hans penis beskrivs vara fullt fungerande.

Satt fast med penis i rör – i två dagar

– Hjältarna i allt detta för mig är donatorn och hans familj. De räddade livet på många människor eftersom de donerade hjärta, lungor, njurar, lever, hud, hornhinnor och sedan penis, säger Van der Merwe.

Även om fokus för studien var att hjälpa amputerade har läkarlaget sagt att förfarandet kan utvidgas till män som förlorar sina penisar som en följd av cancer, eller som en "sista utväg" för behandling av erektil dysfunktion, det vill säga erektonsproblem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset