Tiotusentals spädbarn tros blivit kidnappade och adopterade till par trogna Francisco Franco.
Tiotusentals spädbarn tros blivit kidnappade och adopterade till par trogna Francisco Franco.

Den nu pensionerade gynekologen Eduardo Vela ställs inför rätta i Madrid, misstänkt för att ha kidnappat och adopterat bort spädbarn under våren 1969.

Inés Madrigal är en av de tusentals barn som togs från sina biologiska föräldrar när hon föddes 1969. Gynekologen Eduardo Vela misstänkts för att ha förfalskat hennes födelsebevis och adopterat bort henne, rapporterar The Guardian.

LÄS MER: Adopterade Tobias, 31, vill stoppa adoptionerna: ”Känns som att jag sticker kniven i någon”

Madrigal är i dag 49 år och möter sin misstänkta kidnappare i rätten. Vela är den första personen som blir åtalad i skandalen om kidnappade spädbarn.

– Jag tror inte att Vela kommer berätta sanningen för mig. Jag är inte så naiv att jag tror att han kommer berätta vem min mor är, eller under vilka omständigheter jag togs från henne, säger hon till The Guardian.

LÄS MER: Adoption ska inte vara en klassfråga

Tiotusentals spädbarn tros blivit kidnappade och adopterade till regimtrogna par under diktatorn Francisco Francos första regeringstid ända fram till 1987, då en ny adoptionslag införde.

Bebisarna togs från sina biologiska föräldrar för att inte sprida vidare den “röda genen”, alltså marxism. Barnen adopterades då till Francotrogna nationalister för att säkerställa deras ”moraliska utveckling”. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om adoption