Heidi Stensmyren, läkare och ordförande i Läkarförbundet och  Elisabeth Bondeson, specialistläkare i allmänmedicin, ser både positiva och negativa saker med att googla symtom. 
Heidi Stensmyren, läkare och ordförande i Läkarförbundet och  Elisabeth Bondeson, specialistläkare i allmänmedicin, ser både positiva och negativa saker med att googla symtom. 

I dag googlar nästan alla sina symtom innan man vänder sig till en läkare. Något som har kommit att påverka läkarnas arbete, både positivt och negativt.

Huvudvärk, ont i armen eller mystiska utslag. I dag googlar nästan alla sina symtom. När vi tror att Google väl rett ut våra mystiska symtom åt oss så vänder vi oss till vården. Enligt Heidi Stensmyren, läkare och ordförande i Läkarförbundet, så har det här med att googla symtom påverkat läkaryrket både positivt och negativt.

– Många är pålästa redan när de kommer, vilket är bra eftersom vi annars lägger mycket tid på att förklara. Sen finns problemet att det kan vara felaktig information och då måste vi lägga mer tid på att visa att det inte stämmer.

Även Elisabeth Bondeson, specialistläkare i allmänmedicin på Närhälsan i Landvetter och Hindås, menar på att det finns både positiva och negativa sidor av att googla symtom. 

– Det är bra eftersom man själv kan ta reda på vad något är och kanske inte behöver söka sjukvård. Men man kan också bli väldigt orolig i onödan.

När man googlar sina symtom så har man ofta själv satt en diagnos innan man söker vård. Något som gör att man har många frågor och kräver svar av sin läkare.

– I dag förklarar man mer. Förr sa man: det här är det. Nu förklarar man varför det är såhär, varför man bedömer så och inte så. Man har en mer pedagogisk uppgift, säger Elisabeth Bondeson.

►LÄS MER: Ny studie: Så ska du göra för att sova bättre om nätterna

Det är inte bara patienter som kan få hjälp av att googla sina symtom. Enligt Heidi Stensmyren använder sig läkarna av sökningsmönstret för att ta reda på vad som är på gång.

– Om många söker på influensa eller influensa symtom så vet vi att det är på gång. Då kan vi anpassa vår information och förbereda oss.

Både Heidi Stensmyren och Elisabeth Bondeson påpekar att källkritik är väldigt viktigt när det kommer till att googla på sina symtom eftersom det i dag finns så pass mycket information.

– Det är viktigt att kolla källan till det man hittar. Man kan hamna i en artikel och då är det viktigt att kolla vem som har skrivit. Det kan vara företag som gör reklam eller så kan det vara en läkare, eller så kan man hamna på ett forum där det är mera tyckande än fakta , säger Elisabeth Bondeson.

►LÄS MER: Läkare: Det söker patienter akutvård för – helt i onödan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset