Läkaren kritiseras nu av Socialstyrelsen. 
Läkaren kritiseras nu av Socialstyrelsen. 

En chefsöverläkare vid en vårdcentral i Göteborg skrev ut för mycket narkotikaklassade läkemedel. Bland annat åt ungdomar. Nu kritiseras han av Socialstyrelsen och ska stå under bevakning i vår.

Det är på flera punkter chefsöverläkaren får kritik. Socialstyrelsen har granskat 17 journaler. Det visar sig att läkaren bland annat har skrivit ut vanebildande läkemedel åt unga under långa tider – trots att deras smärttillstånd har varit oklara.

Dessutom ska läkaren ha skrivit ut läkemedel åt sig själv.

Socialstyrelsens granskning har gett effekt på den privata vårdcentralen.

– Då beslutade vi att all egenförskrivning på den här vårdcentralen är förbjuden, säger vd:n för bolaget som driver verksamheten.

Enligt Socialstyrelsen ska läkaren ha skrivit ut betydligt större mängder än de doser som ordineras, men vissa har också fått läkemedel oftare än befogat. Läkaren själv uppgav på ett möte med Socialstyrelsen att det bland annat rör sig om patienter med skyddad identitet som fått det.

Sedan granskningen av chefsöverläkaren började, efter ett enskilt klagomål tidigare i år, har hans utskrivning av narkotikalassade läkemedel minskat kraftigt.

– Förskrivningen har minskat med 60 procent, säger företagets vd.

Han är ju chefsöverläkare hos er, du tycker inte att det gör att det här är extra allvarligt?

– Hans position är inte ifrågasatt. Så länge inte heller Socialstyrelsen ifrågasätter det, så har jag inga synpunkter på det.

Efter Socialstyrelsens granskning har företaget ändrat flera rutiner. Vårdcentralen förskriver inte längre läkemedel via telefonen, rutinmässigt ska det också anges vad som är orsaken till förskrivningen. Det var också en kritik som socialstyrelsen hade, där chefsöverläkaren brast.

Socialstyrelsen kommer fortsatt att granska läkaren under våren 2013.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset