President Donald Trumps hälsa är utmärkt, slår hans läkare fast.
President Donald Trumps hälsa är utmärkt, slår hans läkare fast.
USA TT-Reuters

Donald Trumps hälsotillstånd är utmärkt och hans kognitiva förmågor är på topp, slår Vita husets läkare Ronny Jackson fast. Men han borde gå ner några kilon, visar en stor hälsoundersökning av USA:s president.

Trump använder resultaten till att försöka slå undan de enträgna frågorna kring hans psykiska hälsa. Diskussionen intensifierades efter släppet av boken "Fire and fury: Inside the Trump White House" där Trumps omgivning, enligt författaren, ifrågasätter om presidenten klarar av sitt jobb.

På Trumps förfrågan har Jackson även testat presidentens kognitiva funktioner, som minne och uppfattningsförmåga. Tidigare presidenter har genomgått hälsotester, men såvitt känt har ingen annan testats för mentala förmågor. Trump fick full pott på ett kognitivt test.

Presidenten är mentalt väldigt skärpt, säger Jackson.

Förklarade länge

Vid en pressträff i Vita huset avslöjar Jackson att presidenten väger cirka 108 kilo och kanske borde gå ner lite i vikt, men att blodtrycket är bra och att han inte ser några risker för hjärtproblem.

För att sammanfatta, presidentens hälsa är utmärkt. Han fortsätter att njuta de markanta och långsiktiga hjärt- och allmänna hälsofördelarna av ett livslångt avstående från tobak och alkohol, säger Jackson, som hänvisar till Trumps "goda gener".

Reportrarna fick lång tid på sig att ställa frågor. Läkaren höll inte tillbaka med någon information, på Trumps begäran.

Han sade: Jag vill att du går ut och pratar med dem och jag vill att du svarar på varenda fråga de ställer, säger Jackson.

USA:s president tycker om fet mat som friterad kyckling, hamburgare och kött. Han spelar golf, men motionerar inte regelbundet.

Gå ner i vikt

Trump tar blodfettsänkande medicin och läkaren säger att han gärna hade sett att kolesterolnivåerna var lite lägre. Nu ska Trump försöka gå ner ett par kilo genom att äta bättre och börja träna, enligt Jackson.

Han är mer entusiastisk inför dieten än för träningen, men vi ska börja med båda delarna.

Trump har förutsättningar att hålla sig frisk under resten av sin ämbetsperiod, anser Jackson. Men den slutsatsen från Vita husets läkare håller inte Ranit Mishori, läkare vid ett universitetssjukhus i Washington, med om.

Han är en man i 70-årsåldern, överviktig på gränsen till fet, med högt kolesterol. Dessa fyra faktorer gör att risken är hög för hjärt-kärlsjukdomar, säger hon.
Det här är en ögonblicksbild av hans hälsa. Det visar inte att hans hälsostatus kommer att bestå under hela presidentperioden.
President Donald Trumps hälsa är utmärkt, slår hans läkare fast.
President Donald Trumps hälsa är utmärkt, slår hans läkare fast.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset