"Att sjukjobba drabbar inte bara individen, utan hela arbetsplatsen", säger Magnus Svartengren.
"Att sjukjobba drabbar inte bara individen, utan hela arbetsplatsen", säger Magnus Svartengren.

Under vinterhalvåret går många till jobbet med hosta, snuva och kanske till och med feber. Det är ingen bra idé enligt överläkaren. Du riskerar inte bara att smitta kolleger – utan äventyrar också din egen hälsa.

Magnus Svartengren, professor och överläkare på Arbetsmiljöverket, höjer varningens finger för alla som sjukjobbar. Det kan leda til längre sjukdomsperioder eftersom kroppen måste anstränga sig ännu mer för att bli frisk. 

– Går du till jobbet sjuk är du funktionsnedsatt, eftersom du inte utföra ditt arbete fullt ut. Då blir det en obalans mellan arbetets krav och den anställdas arbetskapacitet, säger Magnus Svartengren.

LÄS MER: Allt fler blir sjuka av jobbet

Förutom det faktum att en infektion smittar andra, kan sjukjobbandet få stora konsekvenser för arbetsplatsen på lång sikt.

– Om man fortsätter att försöka kompensera för att man inte kan utföra sitt jobb fullt ut på grund av sjukdomen blir man utbränd, vilket kan leda till depression. Då måste kollegorna ta den sjukes uppgifter vilket gör att deras arbetsbelastning blir högre och ökar risken för att de i sin tur blir utbrända, säger Magnus Svartengren.

LÄS MER: Hemma sjuk? Så gör du för att få pengar

Om det finns en vana på arbetsplatsen att sjukjobba tycker Magnus Svartengren att det är viktigt att man pratar om det. Den som är chef måste vara tydlig i att förmedla till anställda att det inte är acceptabelt.

– Det ligger i allas intresse att minska sjuknärvaron, säger han.

Vad ska man göra om chefen inte accepterar att man är hemma sjuk?

– Då ska du prata med ditt skyddsombud på arbetsplatsen.

LÄS MER: Då får du sjukanmäla dig från jobbet – och det här får chefen göra

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa