Står du för jämnan i toalettkön när du dricker alkohol? Det här är anledningen, enligt läkaren Karl Kruszelnicki.

Alamy.

Nu är mysteriet löst – därför kissar du mer när du dricker alkohol.

Är du själv, eller känner du en person, som efter sisådär tre glas på krogen i princip spenderar resterande del av kvällen i toalettkön? Nu finns det ett svar på varför. Och nej, det handlar inte bara om att du dricker mer vätska, förklarar läkaren Karl Kruszelnicki i en text som publicerats på ABC:s vetenskpssida

Lika mycket vatten som man får i sig under en dag kommer också ut, men endast ett fåtal liter vatten lämnar faktiskt din kropp som urin. I stället kommer det exempelvis ut i form av vattenånga från munnen, svett och så vidare. Detta eftersom hjärnan producerar hormonet ADH, för att stoppar kroppen från att urinera.

Vid intag av alkohol rubbas dock produktionen av ADH, vilket sägs börja efter ungefär tre glas. För varje 200 milliliter öl man då dricker genererar kroppen hela 320 milliliter urin. 

”Normalt, när du blir uttorkad, producerar du mycket lite urin. Och urinen du genererar är mycket mörk i färgen. Men eftersom du frivilligt tar en kraftfull drog som kallas alkohol får dina säkerhetssystem en smäll”, skriver Karl Kruszelnicki.

Det kommer alltså plötsligt ut mer vätska än vad det kommer in – allt via urin.

”Sensmoralen är ganska enkel: du köper inte öl, bara du hyr den. Och det är mycket osannolikt att du någonsin kommer att ångra att inte dricka för mycket...” skriver han. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset