Masker som ha använts av den den 38-åriga läkaren.
Masker som ha använts av den den 38-åriga läkaren.

Den tidigare ostraffade läkaren har erkänt att han höll den unga kvinnan fången i sin specialbyggda bunker. Nu döms han till tio års fängelse i Stockholms tingsrätt.

TT
Här är maskinhallen som döljer bunkern på gården i norra Skåne.
Polisen
Sängen som stod inne i bunkern.
Polisen
Polisen hittade en champagneflaska och en burk apelsinjuice som visat spår av narkosmedel.
Polisen
Masker som ha använts av den den 38-åriga läkaren.

Under fem års tid byggde den 38-åriga läkaren en ljud- och ljusisolerad bunker intill sitt hus i Skåne. I polisförhör har mannen sagt att planen var att skaffa en ”flickvän”.

– Flickvän skulle kanske vara den bästa termen. Ja, nu blir det förstås ingen flickvän i dess ordinarie bemärkelse, det förstår ju till och med jag, säger han i förhör.

►LÄS MER: Han attackerade småbarnsmamman i t-banan – döms till fängelse

Läkaren valde noggrant ut sitt offer och gjorde slag i saken den 12 september förra året. Med hjälp av preparerade jordgubbar drogade han kvinnan i Stockholm – och tog med sig henne till bunkern i Skåne.

Han misstänks även ha våldtagit henne innan hon fördes till det ljudisolerade rummet. Kvinnan hölls inlåst i bunkern i sex dagar.

– Jag visste inte om han skulle våldta mig, eller tortera mig eller mörda mig, säger kvinnan i polisförhör.

Den 18 september tog 38-åringen med sig kvinnan till en polisstation i Stockholm där hon skulle försöka få ut nyckeln till sin låsta lägenhet och säga att allt var okej med henne. Men när polisen pratade med kvinnan kom den verkliga historien fram – och läkaren kunde gripas.

Mannen har erkänt i stort sett allting som kvinnan har berättat förutom våldtäkten. Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet.

Nu döms läkaren till tio års fängelse för människorov. Däremot friar tingsrätten honom från den grova våldtäkten han var åtalad för. Han ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

LÄS MER: Hasse, 32, brottade ner mannen som antastade 4-åriga styvdottern

"Skälet till det långa straffet är att läkaren har planerat gärningen minutiöst och under lång tid", skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

– Jag kan tycka att det är en adekvat påföljd utifrån vad den misstänkte har dömts för, människorov. Jag tyckte själv att straffvärdet låg någonstans runt 12-15 år om han bara skulle dömas för människorov. Nu har tingsrätten valt tio år, och det är också en väldigt sträng påföljd, säger åklagare Peter Claeson till TT.

Det är oklart om åklagaren ska överklaga domen.

– Jag kan inte bestämma det på rak arm, utan får överväga det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott