»Man ska inte behöva ha så ont att man måste vara hemma från jobbet eller skolan«, säger Marie-Louise Berg-Lekås, specialistläkare i gynekologi, om mensvärk.
»Man ska inte behöva ha så ont att man måste vara hemma från jobbet eller skolan«, säger Marie-Louise Berg-Lekås, specialistläkare i gynekologi, om mensvärk.

En av tio kvinnor lider av endometrios. Men mörker­talet är stort och hur vet man egentligen om ens mensvärk är normal eller ett tecken på sjukdom? Marie-Louise Berg-Lekås är specialistläkare i gynekologi och har svaren.

Metro Sex & Liv görs i samarbete med RFSU.

Mars är den internationella endometriosmånaden, och trots att sjuk­domen drabbar runt tio procent av alla kvinnor i fertil ålder så är kun­skapen fortfarande relativt låg.

Symptomen kan vara flera och diffusa, men det vanligaste symptomet är svår smärta vid mens.

– Man ska inte behöva ha så ont att man måste vara hemma från jobbet eller skolan. Andra symptom att vara uppmärksam på är djup samlagssmärta, eller att det gör ont när man går på toaletten, säger Marie-Louise Berg-Lekås, specialistläkare i gynekologi vid Linneamottagningen i Växjö.

Endometrios innebär att livmoderslemhinna börjar växa på ställen utanför livmodern och bildar så kallade endometrioshärdar.

LÄS MER: Sexualupplysaren: Så här undviker du dåliga orgasmer

– Då startar en inflammatoriskt process som gör att man får ont. Inflammationen gör också att det till slut kan bildas ärrvävnad och sammanväxningar på till exempel äggledarna som gör att det kan bli svårare att bli med barn, säger Marie-Louise Berg-Lekås.

Marie-Louise Berg-Lekås, specialistläkare i gynekologi.

Diagnosen endometrios ställer man genom antingen ultraljud eller titthålsoperation, men det viktigaste är att påbörja en behandling så snabbt som möjligt.

– Det första man gör är att behandla smärtan. Basmedicineringen är paracetamol i kombination med antiinflammatoriska preparat, sedan kan man lägga till starkare smärtstillande om det behövs.

En annan vanlig behandling är hormonella ­preventivmedel, som till exempel p-piller eller p-spruta.

– Ett bra sätt att minska besvären och förhindra att endometriosen blir värre är att se till att man inte får mens. Det dämpar ­aktiviteten i endometrios­härdarna och kan både lindra symtomen och få sjuk­domen att lugna ner sig.

LÄS MER: Sexualupplysaren guidar: Det här borde du veta om din fitta

Det är vanligt att patienter med endometrios sökt vård upprepade gånger utan att få hjälp, och det kan ta flera år innan man får en korrekt diagnos. Men det gäller att inte ge upp.

– Man ska inte behöva lida, det finns mycket hjälp att få. Om man inte får gehör hos sin läkare på vårdcentralen så kan man be om remiss till en gynekolog.

Så vet du om din värk är onormal

Symptomen som kan vara tecken på endometrios:

Att du har så ont i samband med mens att det påverkar ditt dagliga liv, till exempel att du måste vara hemma från skolan eller jobbet.

Du har mensvärk som receptfria läkemedel inte hjälper mot.

Du har knipsmärtor, hugg­smärtor och/eller tarm­symtom. Du kan också ha blod i avföringen.

Du har ont djupt inne i slidan vid samlag.

Så vet du om din mensvärk är normal

På sidan pablodigtallvar.se finns ett mensvärkstest man kan göra för att veta om ens mensvärk är så svår att man bör kontakta vården.

Där får man svara på frågor om sin mensvärk och får sedan råd om vad man kan göra för att lindra den.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mens