Även hovrätten dömer mannen för en rad ofredande mot patienter.
Även hovrätten dömer mannen för en rad ofredande mot patienter.

Den läkare som misstänktes ha slickat på sina patienter dömdes i tingsrätten för sexuellt ofredande. Läkaren har skylld på patienterna, men den förklaringen köper inte hovrätten. "Det är helt rätt att han döms, men påföljden borde ha blivit fängelse", säger åklagare Ida Arnell.

Metro har tidigare rapporterat om den läkare som 2016, av flera patienter, anklagades för att bland annat ha slickat på sina patienter i samband med deras möten vid den psykiatriska avdelningen på sjukhuset där läkaren jobbade.

Sammanlagt vittnade sex kvinnor om oönskad fysisk kontakt och sexuella närmanden från den 64-årige läkaren.

I november 2017 dömdes läkaren av tingsrätten till villkorlig dom för sexuellt ofredande. Domen överklagades och nu har hovrätten sagt sitt.

”Uppfyller kravet på tydlig sexuell inriktning”

Hovrätten slår fast att mannen ska dömas till villkorlig dom för en rad sexuella ofredanden. Skadestånden fastställs för fem av de sex kvinnorna, medan skadeståndet till en av kvinnorna sänks.

”Hovrätten anser att dessa handlingar i sig varit sådana att de uppfyller kravet på tydlig sexuell inriktning eller prägel”, står att läsa i domen.

Storleken på dagsböterna, som den 64-årige läkaren också döms till att betala, sänks från 420 till 200 eftersom läkaren i dag har en lägre inkomst än när ärendet var uppe i tingsrätten.

LÄS MER: Läkare döms för sexofredande mot sex patienter

Kan få läkarlegitimationen indragen

Åklagare Ida Arnell är efter domen nöjd, trots att hon yrkade på att läkaren skulle dömas till fängelse. Hon är däremot inte förvånad över att hovrätten i stort sett gjorde samma bedömning som tingsrätten.

– Målsägandena var väldigt trovärdiga och tillförlitliga och de gav ett starkt stöd till varandras berättelser. Eftersom de aldrig hade träffats, men ändå kunde återge liknande händelser, kändes det givet att han skulle fällas, säger Ida Arnell.

LÄS MER: Läkare sparkades efter att ha slickat på patienter – jobbade vidare på annan arbetsplats

Om domen inte överklagas och prövningstillstånd i Högsta domstolen ges riskerar mannen även att förlora sin läkarlegitimation.

Ivo (Inspektionen för vård- och omsorg) har, sedan fallet uppmärksammades för nästan tre år sedan, inte kunnat rekommendera någon åtgärd till HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd). Detta eftersom det inte har funnits någon laga kraft vunnen dom att luta sig mot.

– Eftersom den här domen har blivit överklagad finns det ingen grund för Ivo att skicka en rekommendation till HSAN, sade Heléne Dahl Fransson, utredare på Ivo, tidigare till Metro.

Den 64-årige läkaren har nekat till alla anklagelser som har riktats mot honom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset